Eigen kijk
De zin van het bestaan volgens psychiater Viktor E. Frankl
[ Tekst gaat verder onder de afbeelding. ]
- Streven naar zin en waarden is de primaire motivatiekracht van de mens.
- De betekenis van ons bestaan wordt niet door onszelf verzonnen, maar ontdekt.
- De mens is vrij om in te gaan op de roep van waarden in zijn leven, of het aanbod te verwerpen.
- De mens is nooit vrij van voorwaarden, maar altijd vrij om een eigen standpunt in te nemen ten opzichte van de voorwaarden.
- De bezorgdheid van een mens, zijn wanhoop zelfs, over de zinloosheid van zijn leven is een spirituele nood, maar beslist geen geestesziekte.
- Lijden is niet altijd pathologisch, maar soms een menselijke prestatie. Vooral existentieel lijden.
- Het streven naar betekenis en waarden veroorzaakt eerder innerlijke spanning dan innerlijk evenwicht. Die spanningen zijn onontbeerlijk voor de geestelijke gezondheid.
- We moeten zonder aarzeling de mens uitdagen tot het vervullen van een levensbetekenis. Voor de geestelijke gezondheid is het beter om de last te vergroten door mensen te heroriënteren op de zin van hun leven.
- Veel mensen verkeren tegenwoordig in een existentieel vacuüm en ervaren het leven niet langer als zinvol.
- De betekenis van het leven verschilt van mens tot mens. Ieder mens heeft zijn eigen specifieke roeping of levenstaak.
- Het menselijke bestaan is in wezen zelf-transcendentie en niet zelfverwezenlijking. De mens heeft het vermogen om zich boven de voorwaarden en boven zichzelf te verheffen.
- Lijden is niet langer lijden op het moment dat men zich de betekenis van dat lijden realiseert, bijvoorbeeld in de zin van een offer.
- De belangrijkste doelstelling van de mens is niet lust te verwerven en pijn te vermijden, maar de zin van zijn leven te ontdekken. Daarom is de mens tot lijden bereid, mits zijn lijden zin heeft.
- Niets uit het verleden is onherroepelijk verloren. Integendeel, alles blijft onherroepelijk bestaan.
Citaten (vereenvoudigd) uit: Viktor E. Frankl. De zin van het bestaan: een psycholoog beleeft het concentratiekamp & een inleiding tot de logotherapie. Ad. Donker, 2016 (1946), ISBN 9061001730, 176 pagina’s, 17,50 euro. Bestel op Bol.