Zuid-Korea hoopt dat WJD jongeren bemoedigen
Paus Franciscus kondigde aan dat de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul gastheer wordt van de Wereldjongerendagen 2027. Het aartsbisdom Seoul schat dat tussen de 700.000 en 1 miljoen pelgrims, onder wie ongeveer 300.000 uit het buitenland, de Wereldjongerendagen 2027 zullen bijwonen. Wanneer precies in 2027 werd niet gezegd.
De Koreaanse parlementsvoorzitter Kim Jin-pyo, noemde de keuze voor Seoul een ‘reden tot feest, niet alleen voor de Koreaanse katholieke Kerk, maar voor het hele land’.
Waarom Zuid-Korea?
Na edities in Panama (Latijns-Amerika) in 2019 en Portugal (Europa) dit jaar, was het te verwachten dat het een land in Azië of Afrika zou worden. De laatste Aziatische gaststad van de Wereldjongerendagen was Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen, in 1995. De slotmis in 1995 vestigde een wereldrecord van de grootste bijeenkomst van een religieus evenement, met meer dan 5 miljoen mensen. In tegenstelling tot de Filipijnen, een bij uitstek katholiek land, bestaat de katholieke gemeenschap van Zuid-Korea maar uit ongeveer 12% van de 51 miljoen inwoners van het land. De katholieke Kerk in Korea kende eeuwen van vervolging en ook vele martelaren.
Tot nu toe hebben twee pausen Zuid-Korea bezocht: paus Johannes Paulus II in 1984 en 1989, en paus Franciscus in 2014. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Park Jin had een ontmoeting met aartsbisschop Paul Richard Gallagher, de Vaticaanse secretaris voor betrekkingen met staten, om de steun van het Vaticaan voor Zuid-Korea te vragen.
Kunnen de Koreanen een dergelijk evenement organiseren?
Het is allereerst het land zelf dat instaat voor de organisatie. Zuid-Korea heeft de afgelopen decennia meerdere internationale evenementen georganiseerd, zoals de Olympische Zomerspelen van 1988 en de Olympische Winterspelen in 2018. Zuid-Korea en Japan waren mede-gastheer van de FIFA Wereldbekervoetbal in 2002. Zuid-Korea wil ook de Wereldtentoonstelling van 2030 organiseren. Toch zijn er vraagtekens. Op 29 oktober 2022 bijvoorbeeld werden 189 jonge mensen tijdens een Halloweenfeest in Seoul doodgedrukt. De oorzaak bleek nalatigheid van de overheid.
Waarom wilden de Zuid-Koreanen de Wereldjongerendagen?
Het aartsbisdom Seoul is van plan om de Wereldjongerendagen 2027 te gebruiken om troost en verzoening te bieden aan de jongeren van Zuid-Korea, gestrest door de hoge eisen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.
Ook de gespannen relatie met Noord-Korea speelt een rol. Na drie jaar oorlog tussen het noorden en het zuiden van Korea werd in 1953 een wapenstilstand ondertekend, maar officieel duurt tot de Koreaanse Oorlog nog altijd voort. De twee landen zijn nog steeds met elkaar in oorlog en de grens is hermetisch afgesloten. De afgelopen decennia zijn er verschillende verzoeningspogingen geweest maar de kloof tussen het communistische, gesloten Noord-Korea en het op het westen georiënteerde Zuid-Korea is nog altijd enorm.
Koreaanse politici zien de Wereldjongerendagen als een vredespelgrimage en hopen op een bezoek van de paus aan Noord-Korea.
En niet vergeten, de Wereldjongerendagen zullen naar verwachting een impuls geven aan de lokale economie. Het adviesbureau PwC Portugal schatte de economische impact van de Wereldjongerendagen van dit jaar op 564 miljoen euro aan bruto toegevoegde waarde van het land.