
Kunst in het Grootseminarie: “Mooiste gebouw van Brugge”
Al veertig jaar is de tas, of zoals de kunstenaar het in het Kempisch noemt, de ‘jat’, een centraal motief in het werk van Laurent Reypens. Wat hij oorspronkelijk als een typisch Kempisch element zag, bleek al snel een universeel symbool te zijn dat over de hele wereld herkend wordt. De tas daagt Laurent voortdurend uit in zijn kunst:
"Hoe ver kan ik nog gaan met dat ene voorwerp?"
Aanvankelijk schilderde Laurent de tassen, maar door de jaren heen is hij op zoek gegaan naar meer ruimte voor het onderwerp. Daarvoor keek hij buiten het doek, wat je onder andere kan zien in de opstellingen van tassen die in glas geblazen werden of die in brons werden gegoten. Soms vormen ze een boeket in een vaas, in een andere opstelling zien de tassen eruit als slakken, of anders hebben ze plots pootjes gekregen.
Wie is Laurent Reypens |
---|
Laurent Reypens (°1954) is een kunstenaar uit Westerlo die bekend is voor de koffie- of theekopjes die al veertig jaar steeds in zijn werk terugkeren. De laatste jaren werkt hij vooral samen met Studio Berengo, een glasblazerij uit Venetië gespecialiseerd in muranoglas. Zijn kunst is ook regelmatig in Venetië te zien. Laurent heeft een deel van zijn atelier in de abdij van Tongerlo, een deelgemeente van Westerlo. |
Lees verder onder de afbeeldingen

In de kerk van het Grootseminarie
De kerk van het Grootseminarie in Brugge is de locatie die Laurent heeft gekozen om zijn kunst tentoon te stellen. Voor hem hebben oude gebouwen een ziel en daarom zijn ze de perfecte omgeving voor zijn werken. De kunstwerken moeten namelijk een geheel kunnen vormen met het gebouw en daarvoor moet het gebouw ook zijn rol spelen. Oude gebouwen, zoals de kerk van het Grootseminarie, inspireren Laurent, maar toch kruipt er nog heel wat voorbereiding in de schikking van de tentoonstelling in het gebouw.
Zijn eerste gedachte toen hij de kerk binnenkwam, was om er een fontein met vloeiend water te plaatsen, en dat idee werd werkelijkheid in het koor. Verder zag Laurent in de kerk grijze ovalen op de muur op de plaatsen waar vroeger een kruisweg hing. Op dat moment schilderde Laurent toevallig net op doeken in dezelfde ovale vorm, dus deze twee elementen kwamen samen in de tentoonstelling. Aan de ingang staan twee glazen boeketjes bloemen, volledig gemaakt uit de typische tassen, waarvan er één voor Brugge is en één voor Venetië, twee steden waarin Laurent op hetzelfde moment zal tentoonstellen. De verhuis van alle werken, waarvan sommige erg breekbaar zijn, nam meer dan een week in beslag.
Kunst in het Grootseminarie: een gewaardeerde traditie |
---|
We spraken met Johan Dewitte-Vroman, directeur van het Grootseminarie, over de ontmoeting tussen kunst en de bijzondere locatie:
“Het Grootseminarie in Brugge heeft altijd een traditie van het organiseren van tentoonstellingen gehad, met grote evenementen die teruggaan tot 2002, toen Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was. De Triënnale, die vaak iets organiseert op onze locatie, draagt ook bij aan deze geschiedenis van kunst op de site. Toen Laurent Reypens, op aandringen van vrienden, de stap zette om een tentoonstelling te organiseren in Brugge, kwam hij bij ons met de vraag of dit mogelijk was in onze kerk.
Het idee om gelijktijdig een tentoonstelling in Venetië en Brugge te hebben, sprak ons meteen aan. Nadat we een aantal werken hadden gezien en de intentie van de kunstenaar begrepen om zijn kunst te integreren in de ruimte, waren we ervan overtuigd dat dit een prachtige tentoonstelling zou worden. We weten uit ervaring dat bezoekers van een tentoonstelling in het Grootseminarie niet alleen komen voor de kunst, maar ook voor de architectuur van de locatie. Deze tentoonstelling heeft dus veel te bieden voor iedereen die we mogen verwelkomen.
We hopen een zeer divers publiek te bereiken. We verwachten zeker veel mensen die nieuwsgierig zijn naar het interieur van de kerk en die graag willen genieten van de tentoonstelling. Dit hebben we al gemerkt tijdens de opbouw van de tentoonstelling. Aangezien de tentoonstelling gratis toegankelijk is, is de drempel laag.
Het Grootseminarie staat open voor alle projecten die met respect voor de locatie kunnen worden georganiseerd. We willen onze bezoekers laten genieten van zowel de tentoonstelling als de architectuur van onze site, en hen de rust en stilte van de omgeving laten ervaren.” |
Lees verder onder de afbeeldingen

Band met de Brugse Triënnale
De tentoonstelling is geen onderdeel van de Brugse Triënnale, alhoewel ze er deels mee samenvalt. Toch is er een connectie met het festival. Een vriend van Laurent bezocht namelijk een vorige editie en was zo onder de indruk van de kunst in de stad dat hij Laurent prompt vroeg of hij ook niet eens in Brugge zou kunnen tentoonstellen. Grappend had Laurent toen geantwoord:
"Alleen als het in het mooiste gebouw van Brugge kan!"
En dat bleek het Grootseminarie te zijn, na een telefoontje bleek er heel wat mogelijk. Directeur van de site, Johan Dewitte-Vroman, reageerde meteen enthousiast!
Iedereen die geïnteresseerd is in de kunstwerken en het gebouw is van harte welkom op de tentoonstelling. Hoewel de tentoonstelling niet doorlopend open is, kunnen Laurent en zijn vrouw Sonja alle bezoekers persoonlijk te woord staan op de momenten waarop ze zelf de tentoonstelling openhouden.
Praktische info | |
---|---|
Wanneer? | Telkens van 11 tot 18 uur op volgende dagen:
|
Waar? | Kerk van het Grootseminarie (Potterierei 72, 8000 Brugge) |
Prijs? | Gratis |
Meer info? | Via het Grootseminarie |