Karmel Brugge: ontdekking van een warme, biddende gemeenschap
Zelf ontdekte hij de Karmel pas op zijn 40ste. Martin Faingnaert, vandaag 50 en prior van de gemeenschap in Brugge, had toen een lange zwerftocht achter de rug. Als reisbegeleider had hij een groot deel van de wereld gezien en hij had zelfs een schooltje opgericht in Cambodja. Toch voelde hij zich niet op zijn plek. Pas toen hij de Karmel ontdekte, wist Martin Faingnaert waar God hem wou hebben.
Ik geef eerlijk toe dat ik bang was om een klooster binnen te komen, zegt pater Martin. Het idee alleen al gaf me claustrofobische gedachten. Maar op een of andere manier werd ik erheen gedreven.
Lees verder onder de foto.
Een boek van de heilige Theresia van Lisieux zette Martin op weg. In haar tijd waren kloosters - en zeker vrouwenkloosters - veel geslotener dan vandaag. En toch kon zij daar als jonge karmelietes volledig openbloeien. Ze getuigde tegen de tijdgeest in over een liefhebbende God. Haar verhaal trok me over de streep.
Ik moest gaan kijken om te weten wat het leven in een karmelgemeenschap nu eigenlijk inhoudt.
Hoe zou God met mij omgegaan zijn als ik niet was gekomen? Zou ik ooit mezelf gevonden hebben en gelukkig geworden zijn? Om zich heen ziet Martin genoeg mensen die niet goed in hun vel zitten. In de Karmel Brugge vond hij zelf een warme gemeenschap van vrije, biddende mensen. Je voelt dat ieder van hen geworteld is in stilte, gebed, dienstbaarheid en broederschap. Eenzaamheid is voor hen geen vlucht of last, maar net de plek waar een ander soort verbondenheid ontstaat.
Het religieuze leven is ook een mogelijk antwoord voor jonge mensen die verlangen naar echtheid en bedachtzaamheid.
Meeleefdagen
Van 10 tot 12 mei zet de Karmel Brugge de deuren open voor mannen tussen 17 en 39 jaar die willen kennismaken met het dagelijkse leven van de gemeenschap. Ze zullen kunnen proeven van de stilte en eenzaamheid tijdens de lange stille gebedstijden in de kapel en in hun kloostercel of een van de 2 kluizenaarswoningen. Maar er zal ook ruimte zijn voor ontmoeting en uitwisseling en voor een kennismaking met de karmelspiritualiteit.
Onze spiritualiteit kan samengevat worden in gebed en de ‘spiritualiteit van de kleine weg’: geen grootse dingen doen, maar kleine dingen met grote liefde. Verwacht daarom tijdens de meeleefdagen niet teveel woorden of activiteiten. Het gaat erom het leven in zijn eenvoud te delen.
We gaan een beetje coachen, want stilte kan best confronterend zijn.
Maar als je je openstelt voor de werking van het stille gebed en God erin aanwezig weet, dan kan je die dialoog met God op het spoor komen. De rups in jou zal vanzelf ontpoppen tot vlinder, zo citeert Martin Faingnaert tot slot de beroemde karmelitaanse mystica Theresa van Avila.
Bekijk het verhaal van Martin Faingnaerts roeping in dit filmpje.
Meer weten
- Meeleefdagen: van 10 tot en met 12 mei voor 17-39-jarige mannen in de Karmel Brugge (Ezelstraat 28). Info en inschrijving via info@sarephta.be.
- Ontdek meer over Martin Faingnaert en de karmel op zustersenbroeders.be en de website van de karmel in Vlaanderen.