Leven vanuit je kern 1/7 Naar binnen kijken
Met de meditatie hieronder ga je zelf op weg. Voor elke stap op de innerlijke reis krijg je een audiomeditatie, een lijstje van opdrachten en een achtergrondtekst. Veel zegen en goede reis!
Meer in deze reeks
- Inleiding over de innerlijke reis in de religieuze traditie
- Leven vanuit je kern 2/7 Verbeelding ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
- Leven vanuit je kern 4/7 Rusten bij je kern
- Leven vanuit je kern 5/7 Naar buiten kijken
- Leven vanuit je kern 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 7/7 Je sterven opnemen
- Download de poster om af te drukken
Doe audiomeditatie 1/7 Naar binnen kijken
Trek je even terug uit je bezigheden. Zoek de eenzaamheid op. Ga naar een plaats waar je een kwartier of wat langer ongestoord kan zijn.
Christenen kunnen denken aan wat Jezus zei tegen Zijn leerlingen: Ga nu mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje uit te rusten. (Marcus 6:31 NBV) En ook: Maar als jullie bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. (Matteüs 6:6 NBV)
De audiomeditatie duurt 10 minuten. Is dat te snel voor jou, pauzeer dan de audio. Je kan ook de meditatietekst downloaden en de instructies volgen op je eigen tempo.
Vergeet niet, als het echt moeilijk wordt, om psychologische hulp te vragen.
Opdrachten voor de komende dagen
- Probeer elke dag een moment vrij te maken om even naar binnen te kijken en je innerlijke ruimte te ervaren. Gebruik de audiomeditatie als dat helpt. Het is een kwartier of een half uur voor jezelf waarin er niets moet. Er moet niks veranderen. Je moet niks doen. Gewoon waarnemen wat er vanbinnen is. Rond telkens je meditatie af door de deur van je innerlijke ruimte zacht te sluiten.
- Hoe is in jouw leven de balans tussen binnen en buiten? Ben je eerder gericht op innerlijk leven of op engagementen in de wereld? Het een is niet beter of slechter dan het ander. Mensen verschillen in hun temperament en natuurlijke gerichtheid. Een rijpe mens worden, betekent meestal dat we vrede hebben met onze dominante gerichtheid en onze ondergeschikte gerichtheid toch op de een of andere manier leren integreren.
- Ervaar je een stortvloed aan gedachten, gevoelens en zorgen als je naar binnen kijkt en vind je het maar moeilijk om een beetje afstand te bewaren? Probeer dan eens deze oefening. Schrijf elke gedachte of zorg op een apart blaadje papier. Bij terugkerende gedachten kan je vriendelijk tegen jezelf zeggen: Dat heb ik al. Ik weet dat dat er is. Na een tijdje wordt de vloed waarschijnlijk vanzelf minder. Schuif dan met een bewust gebaar de blaadjes een beetje van je af. Ik weet dat al die dingen er zijn, en straks zal ik er weer op ingaan, maar nu hoeft dat even niet.
- Hoe ervaar jij het begin –en het altijd opnieuw beginnen– van de innerlijke reis. Heb je zin in het avontuur? Vrees je demonen of oude wonden tegen te komen? Word je verdrietig van je fouten en tekorten? Ben je benieuwd naar het onbekende? Ervaar je moed of net ontmoediging? Weerstanden zijn heel normaal. Lees dan zeker in de achtergrondtekst hieronder wat staat onder Hulp.
- Waar heb jij al ooit steun en stimulansen ervaren om je innerlijke leven te ontwikkelen? Welke plaatsen, mensen, boeken, websites… gaven je de moed en de baldadigheid om te zeggen: daar ga ik voor! Maak een lijstje van al je hulpbronnen. Steek de komende dagen je voelsprieten uit om dat lijstje wat langer te maken.
Achtergrond bij stap 1/7 Naar binnen kijken
De weg naar binnen begint met een omkering van onze blik. We nemen even wat afstand van de uiterlijke dingen die roepen om onze aandacht. Zodat we naar binnen kunnen kijken. Wat gaat er nu in ons om? Wat leeft er daar nu, écht? Hoe is het eigenlijk met ons gesteld?
Het innerlijke proces
In elke mens is voortdurend een proces van betekenisgeving aan de gang. We kunnen niet stoppen met ons op een bepaalde manier te verhouden tot de dingen. Alles roept in ons een emotionele reactie op, mentale associaties, een houding, bepaalde gedragingen.
Vaak zijn we ons daar niet van bewust. We reageren automatisch volgens patronen die teruggaan tot onze kindertijd, patronen die ingebakken zijn in onze cultuur en patronen die eigen zijn aan de menselijke evolutie. Heel de mensheid leeft zich in ons uit.
Waarom naar binnen kijken?
Naar binnen kijken betekent dat we ons bewust willen worden van het hele kluwen dat in ons leeft. We willen dat er licht schijnt in onze diepte die tot op zekere hoogte altijd een duistere, mysterieuze afgrond zal blijven.
We hopen dat zien-wat-er-is, kan leiden tot ademruimte en vrijheid, genezing van oude wonden, aanvaarding en diepe vrede, waarheid en authenticiteit, volwassen verantwoordelijkheid en heelwording van ons versnipperde leven. Dat is een terechte hoop. Leven vanuit je kern doet al deze dingen en naar binnen kijken is de eerste stap.
Altijd opnieuw beginnen
Onze blik omkeren is trouwens niet iets wat we één keer in ons leven doen. Hoe ervaren we ook zijn als innerlijke reizigers, we hebben telkens weer de neiging om naar de oppervlakte te drijven, door de uiterlijke dingen in beslag genomen te worden.
Het is een dagelijkse beoefening om de blik om te keren en stil te staan bij wat er vanbinnen bij ons leeft. We zijn altijd weer beginners op de innerlijke weg.
Weerstanden
Naar binnen kijken, roept ook weerstanden in ons op. Wat we inzien over onszelf, is niet altijd mooi en prettig. Het krenkt onze trots als we onze kleine kanten ontdekken. We schrikken als we in ons wraakzucht of liefdeloosheid opmerken. We deinzen terug als we in de buurt komen van de verdrongen pijn van oude kwetsuren.
Hulp
Het vergt dus iets van moed om aan de innerlijke reis te beginnen. Wat baldadigheid is een goed substituut voor wie, zoals ik, niet zo moedig is. Zo van: Fuck it, wat heb ik eigenlijk te verliezen, ik doe het toch.
Hou in gedachten dat waarheid, heelheid, genezing… mogelijk zijn. Zo houden we onze blik gericht op het doel aan de horizon terwijl we ploeteren door het moeras.
We mogen erop vertrouwen dat onze kern geen onverschillig middelpunt is. Het is een levende instantie die het beste met ons voorheeft en die ons leidt op onze innerlijke reis. Vraag dus hulp en leiding aan je kern.
Christenen geloven dat God zelf leeft in onze kern. Ze kunnen bidden tot God, Christus en de heilige Geest en hun levensweg leggen in Zijn hand. Een geestelijke begeleider kan een zinvolle gesprekspartner zijn op hun geloofsweg.
Vergeet niet, als het moeilijk wordt, om psychologische hulp te vragen.
Meer weten
- Mia Leijssen, Siebrecht Vanhooren. Existential Well-being Counseling: A Person-centered Experiential Approach. (Engels)
Meer in deze reeks
- Inleiding over de innerlijke reis in de religieuze traditie
- Leven vanuit je kern 2/7 Verbeelding ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
- Leven vanuit je kern 4/7 Rusten bij je kern
- Leven vanuit je kern 5/7 Naar buiten kijken
- Leven vanuit je kern 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 7/7 Je sterven opnemen
- Download de poster om af te drukken