Hoe 20 nieuwe stemgerechtigde kardinalen het college veranderen [INFOGRAFIEK]
Het is de tiende keer dat Franciscus nieuwe kardinalen creëert sinds hij in 2013 paus werd. Als de 21 tijdens het consistorie van 8 december kardinaal worden, zal het kardinalencollege 141 stemgerechtigde leden tellen. Het Vaticaanse persbureau i.media analyseerde de nieuwe samenstelling en toont de belangrijke trends in enkele duidelijke grafieken.
De overgrote meerderheid van de stemgerechtigde kardinalen is gecreëerd door paus Franciscus. En zijn keuze toont duidelijk welke richting hij aan de katholieke Kerk wil geven. Zo nemen 9 van de 20 nieuwe stemgerechtigde kardinalen momenteel deel aan de synode over synodaliteit. Dit omvangrijke project werd in 2021 gelanceerd en wil het bestuur van de Kerk inclusiever en minder klerikaal maken. Symbolisch is dat ook de dominicaan Timothy Radcliffe kardinaal zal worden. Die leidde voor elke zitting van de synode een retraite waarin hij de deelnemers, vaak met humor, aanspoorde om zich te ontdoen van weerstand en bekrompenheid.
Opmars van Azië en Zuid-Amerika
De nieuwe stemgerechtigde kardinalen zijn vooral Europeanen, Zuid-Amerikanen en Aziaten.
Toch neemt het aandeel van de Europeanen in het kardinalencollege na 8 december opnieuw af. De Aziaten en Zuid-Amerikanen gaan erop vooruit.
De trends zijn nog markanter als we het hele pontificaat van paus Franciscus overschouwen.
Wat in de grafieken onder de radar blijft, is dat paus Franciscus de kardinaalscreatie ook aangrijpt om Kerken te ondersteunen die een kleine minderheid vormen of te kampen hebben met verdrukking, zoals Teheran-Isfahan in Iran, Bagdad in Irak, Syrië, het Heilig Land en Algiers in Egypte.
Bron: I.media (Frans)