Acht doden bij schietpartij in gebedshuis Jehova’s in Hamburg

Het aantal doden van de schietpartij in een koninkrijkszaal van Jehova's getuigen in Hamburg is opgelopen tot acht, onder wie de dader.
10/03/2023 - 16:49
Hamburg
Hamburg © hamburg.de

Bij een schietpartij in een koninkrijkszaal van Jehova’s getuigen in Hamburg zijn donderdagavond zeven mensen tussen 33 en 60 jaar gedood. Acht anderen raakten gewond, onder wie vier ernstig. Een van de gewonden is een zwangere vrouw. Ze verloor haar kindje, een meisje van 28 weken. Volgens de politie van Hamburg was er één dader, die zich kort na de inval van de politie van het leven heeft beroofd.

Het drama gebeurde in Altersdorf, een wijk in de buurt van de luchthaven van Hamburg. De dienst in de koninkrijkszaal, zoals jehova's hun gebedsruimte noemen, ging zoals elke donderdagavond om 19 uur van start. Er waren een 50-tal deelnemers. Volgens enkele Duitse media drong een 35-jarig voormalig lid van de gemeenschap langs een raam op de eerste verdieping het gebouw binnen en vuurde hij met zijn pistool op de aanwezigen. 

Om 21.04 uur kwam de oproep de alarmcentrale binnen en 5 minuten later was de politie al ter plaatse. Om 21.11 uur kon een speciale eenheid van de Hamburgse politie zich toegang verschaffen tot de gebedsplaats en erger voorkomen. De politie van Hamburg en de hulpdiensten krijgen veel lof voor hun snelle en krachtdadige optreden, ook al was de deur van de zaal gesloten. Vanmorgen werd de omgeving van het incident opnieuw vrijgegeven, nadat veiligheidsdiensten onder meer hadden gecontroleerd of er nergens springtuigen waren aangebracht.

Bij een huiszoeking bij de dader werden wapens en explosieven aangetroffen. Volgens het Bundeskriminalamt (BKA) worden de motieven van de dader nog onderzocht. Maar is er geen aanwijzing voor een politiek motief. De dader had een sportwapenvergunning. De overheid was wel anoniem gewaarschuwd dat hij psychisch labiel was en een grote haat koesterde tegen zijn voormalige werkgever en mensen die gelovig zijn, vooral Jehova's getuigen. 

Bron: NTV/Tagesschau /Süddeutsche Zeitung