De Ark reageert geschokt op misbruik door stichter Jean Vanier

De Arkgemeenschap is een internationale organisatie van leefgemeenschappen waar mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaars leven delen.
26/02/2020 - 10:12

Arkgemeenschappen wereldwijd reageren geschokt op de beschuldigingen dat de vorig jaar overleden stichter Jean Vanier (90) minstens zes vrouwen tot seks heeft gedwongen. Volgens een onafhankelijk onderzoek, dat in juni vorig jaar op vraag van De Ark werd gestart,  had Vanier tussen 1970 en 2005, manipulatieve seksuele relaties met vrouwen, van wie sommigen tot seks gedwongen werden.

Volgens het rapport was Vanier niet alleen vroeg op de hoogte van de daden van misbruik van zijn spirituele mentor priester Thomas Philippe tegen volwassen vrouwen, maar pleegde hij ook zelf seksueel geweld tegen volwassen vrouwen in de context van spirituele begeleiding. De betrokken vrouwen waren geen personen met een handicap.

Jean Vanier was de zoon van gouverneur-generaal van Canada, Georges Vanier. Na een carrière bij de Britse en Canadese marine studeerde hij vanaf 1950 wijsbegeerte in Parijs, waar hij in 1962 doctoreerde. In 1964 richtte hij samen met Raphael Simi en Philippe Seux de eerste Arkgemeenschap op, waar mensen met en zonder beperking met elkaar samenleven. Intussen hebben de Arkgemeenschappen zich verspreid over 38 landen, onder meer ook in ons land.

De leiders van L'Arche International reageren onthutst op de onthullingen over seksueel wangedrag van Jean Vanier in de periode van 1970 tot 2005. Wij zijn geschokt door deze ontdekkingen en veroordelen zonder voorbehoud deze acties, die volledig in tegenspraak zijn met de waarden waar Jean Vanier anders voor stond. Ze zijn onverenigbaar met de basisregels van respect en waardigheid van personen, en in strijd met de grondbeginselen waarop L'Arche is gebaseerd, schrijven L’Arche-leiders Stephan Posner en Stacy Cates Carney in een brief aan de Federatie van Arkgemeenschappen. Wij erkennen de moed en het lijden van deze vrouwen, en van alle anderen die zich misschien niet hebben uitgesproken. Aan allen vragen wij vergeving voor deze gebeurtenissen die zich in het kader van L'Arche hebben voorgedaan en waarvan sommige door onze stichter zijn veroorzaakt. Op basis van de bevindingen zullen het interne beleid en de procedures ter voorkoming van misbruik verbeterd worden.

Lees de brief van de Arkgemeenschap 

Bron: Kathpress.at//kro-ncrv.nl/katholieknieuws