Autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk wijzigt kalender

Ongeveer 70 procent van de 45 miljoen Oekraïners is orthodox, al behoren zij tot twee verschillende Kerken.
29/07/2023 - 11:00
Het centrum van Kiev
Het centrum van Kiev © Wikipedia

De bisschoppensynode van de autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk (OCU) besliste donderdag dat de kerk vanaf 1 september overstapt van de Juliaanse naar de Gregoriaanse kalender. Daarmee wil de Kerk van metropoliet Epifanij (Dumenko) zich duidelijk distantiëren van Rusland en in het spoor van het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel de orthodoxe feestdagen afstemmen op die van de katholieke en protestantse kerken. Parochies en kloosters die de oude Juliaanse kalender willen blijven gebruiken, kunnen dat echter doen.

De Russisch-Orthodoxe Kerk, die tot op vandaag blijft volhouden dat Oekraïne onder haar jurisdictie valt, volgt de Juliaanse kalender. Ook de Oekraïens-orthodoxe Kerk (UOC) van metropoliet Onufriy, die op Moskou is georiënteerd, blijft die kalender volgen. Het meest zichtbare gevolg van de beslissing van de OCU is dat de 45 miljoen Oekraïners Kerstmis op het einde van dit jaar niet langer samen op dezelfde datum vieren.

Fusie

De Oekraïense autocefale Orthodoxe Kerk is in 2018 tijdens een concilie in Kiev ontstaan uit een fusie van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Kiev en de in 1921 opgerichte Oekraïens-orthodoxe Kerk in ballingschap. Ook twee bisschoppen van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Moskou zijn overgestapt naar de nieuwe kerk, die onder impuls van de machthebbers in Kiev tot stand kwam. Op 5 januari 2019 erkende het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel de autocefalie (ndr. zelfstandigheid) van de nieuwe kerk. 

Het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou blijft de legitimiteit van de Kerk ontkennen en kondigde ook sancties af tegen andere orthodoxe kerken die de autocefalie erkennen. Inmiddels hebben meer dan 2.000 parochies hun banden verbroken met de UOC en Moskou en zich aangesloten bij de autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk (OCU). 

Bron: Ukrinform/Domradio