Benedictijnen van Norcia veroveren hitlijsten in VS

De cd ‘Benedicta, Marian chant from Norcia’ weerspiegelt het beste van 1.500 jaar monastieke traditie. Bekijk (en beluister) het filmpje.
19/04/2016 - 17:53

Monniken van het benedictijnenklooster van Norcia in Italië veroveren de hitlijsten in de Verenigde Staten. De geschiedenis van de abdij gaat terug tot de heilige Benedictus van Nursia (480-547). Die legde op deze plaats met zijn kloosterregel de basis van het kloosterleven in de Latijnse Kerk. Ten tijde van Napoleon werden de monniken uit het klooster van Norcia verdreven.

Pas 15 jaar geleden - en na 200 jaar - keerden de eerste benedictijnen terug naar de abdij van Norcia. Onder hen 12 Amerikanen.

In de geest van de benedictijnse lijfspreuk ora et labora (bid en werk) begonnen ze bier te brouwen.

Demontfort Music en de benedictijnen van Norcia

Geïnspireerd door het succes van de verkoop van gregoriaanse muziek zocht Demontfort Music de 17 monniken aan om onder leiding van Grammywinnaar Christopher Alder een cd op te nemen met psalmen en liederen over Maria. Die moest het beste van 1.500 jaar monastieke traditie weerspiegelen.

De schijf kreeg als titel Benedicta, Marian chant from Norcia en werd een groot succes. De hele zomer staat ze al op kop in de billboardlijst als best verkochte klassieke album in de VS. De 33-jarige Amerikaanse monnik en koorleider Basil Nixen schrijft het succes toe aan de schoonheid, de orde en de grote vrede die de muziek uitstraalt. (USAToday)

Beluister de cd Benedicta, Marian chant from Norcia op i-Tunes.

Bestel de cd op de website van de benedictijnen van Norcia.