Bisschop Bettazzi: 'Enzo Bianchi verhuist naar Albiano'

Met zijn initiatief hoopt bisschop Bettazzi het conflict rond de oecumenische gemeenschap van Bose en zijn stichter Enzo Bianchi te ontmijnen. 
10/01/2022 - 15:40
Enzo Bianchi
Enzo Bianchi © Marco Calvarese/SIR

Luigi Bettazzi (98), emeritus bisschop van het Italiaanse Ivrea, heeft Enzo Bianchi onderdak aangeboden. Bianchi is de stichter van de oecumenische monastieke gemeenschap in Bose, nabij de Noord-Italiaanse stad Turijn. Hij raakte ook buiten Italië ruim bekend om zijn boeken en lezingen waarin hij pleitte voor een radicale beleving van het Evangelie. Mgr. Bettazzi zelf was op het Tweede Vaticaanse Concilie de jongste Italiaanse concilievader. Hij is momenteel ook de enige nog levende Italiaanse bisschop die het concilie heeft mee gemaakt. 

Enzo Bianchi werd in 2017 werd als prior van de gemeenschap in Bose opgevolgd door Luciano Manicardi. Maar dat leidde tot interne spanningen in de gemeenschap en in 2020 kreeg Bianchi na een apostolische visitatie het bevel om de gemeenschap te verlaten. Mgr. Bettazzi bevestigt in een interview met de krant Corriere della Sera dat hij Bianchi uitnodigt uit respect voor zijn inzet voor de verkondiging van het Goede Nieuws en zijn bijdrage tot de oecumene en de dialoog met de orthodoxe Kerken. Hij hoopt met zijn initiatief naar eigen zeggen ook een bijdrage te leveren tot het herstel van de dialoog en de verzoening tussen de voormalige prior en de gemeenschap in Bose.

Bron: Faro di Roma