Burgemeester fietst naar Rome om zijn kerk te redden

De burgemeester van de kleine Franse gemeente Bonnesvalyn wil zo geld inzamelen om de dure restauratie van de kerk te bekostigen.
26/07/2023 - 14:15
Burgemeester Stéphane Frère
Burgemeester Stéphane Frère © Facebook

De burgemeester van Bonnesvalyn, een gemeente met 216 inwoners in het Franse departement Aisne, is na een fietstocht van 750 kilometer aangekomen in Rome. Bonnesvalyn ligt tussen Meaux en Reims. Burgemeester Stéphane Frère legde het traject af om giften in te zamelen voor de redding van de dorpskerk. 

Tijdens zijn tocht van tien dagen kreeg hij te kampen met de verzengende hitte in het zuiden van Frankrijk. Maar dat kon hem niet stoppen. Frère werd zo wel gedwongen om vooral ’s morgens vroeg en in de late namiddag te fietsen.

Volgens de krant Le Figaro bracht zijn tocht alvast 2.500 euro op, weliswaar veel minder dan de 700.000 euro die nodig is voor de restauratie van het gebouw. Maar elke euro helpt, zegt hij.

Het kerkgebouw werd recent heropend dankzij de hulp van een groep vrijwilligers. Volgens burgemeester Frère zijn er echter ingrijpende reparaties nodig om de toekomst van het kerkgebouw te verzekeren. Vooral aan het dak en de klokkentoren moeten dringend herstellingen gebeuren. 90% van de kosten van de reparaties worden gedekt door de Staat, het departement en de regio. Maar de inkomsten van de gemeente met zijn tweehonderd inwoners zijn ruim ontoereikend voor het resterende bedrag. 

Zo ontstond het plan voor de fietstocht naar Rome. Door daarover verslag uit te brengen op facebook hoopt de burgemeester om mensen aan te moedigen tot een gift voor de herstelling van de kerk. Stéphane Frère: Elke gemeente in Frankrijk heeft zijn kerk. Maar te vaak ontbreekt het aan middelen om die te onderhouden.

Bron: Le Figaro