Burundese Kerk blijft strijden tegen etnische tegenstelling

Mede dankzij inspanningen van de kerk tegen etnische polarisatie zijn de etnische tegenstellingen niet in geweld ontspoord.
19/02/2018 - 15:17
Mgr. Joachim Ntahondereye
Mgr. Joachim Ntahondereye © Entraide et Fraternité

Aartsbisschop Joachim Ntahondereye van Muyinga, de voorzitter van de Burundese bisschoppen, heeft tijdens een bezoek aan ons land gezegd dat de Burundese Kerk blijft strijden tegen de versterking van de polarisatie van de verschillende etnische groepen, ondanks de prikkels van de Burundese regering om dit conflict aan te wakkeren. Ondanks het Arusha-akkoord zijn de wonden nog bijzonder diep. Gelukkig heeft het polariserend taalgebruik voorlopig nog niet tot zware botsingen tussen de gemeenschappen geleid.

Sinds 2005 organiseert de Burundese katholieke Kerk diocesane synoden over vrede en verzoening. Aartsbisschop Ntahondereye.

Aartsbisschop Joachim Ntahondereye bezoekt België ter ondersteuning van de vastencampagne van Entraide et Fraternité, de Waalse tegenhanger van Broederlijk Delen. Het programma bevat ook een ontmoeting met de Belgische minister van Samenwerking, Alexander De Croo (Open VLD) en hij wordt ontvangen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Burundi is een zeer arm land. 58% van de bevolking is jonger dan 20 jaar. 48% van de Burundezen leeft in extreme armoede. Dat is weinig verrassend omdat 74,4% van de bevolking in de landbouw of de informele sector werkzaam is. Deze situatie wordt verergerd door de politieke economische en humanitaire crisis, . Meer dan 400.000 Burundezen zijn voor het geweld gevlucht naar het buitenland.

De dramatische situatie is volgens de bisschop deels ook te danken aan president Pierre Nkurunziza en zijn entourage, die ondanks het feit dat zijn presidentstermijn al in 2015 is geëindigd toch aan de macht wil blijven. De polarisatie is het resultaat van economische en politieke belangen. De oplossing ligt in meer rechtvaardigheid.

Bron: Entraide et Fraternité. La Libre Belgique