Church of Scotland stemt in met homohuwelijk

Met de aanpassing aan het kerkelijk recht van de Church of Scotland komt een einde aan een eeuwenoud verbod.
25/05/2022 - 15:35
Ian Grenshields, de moderator van de Church of Scotland
Ian Grenshields, de moderator van de Church of Scotland © Church of Scotland

De algemene vergadering van de Church of Scotland, de presbyteraanse Kerk in Schotland, heeft maandag met 274 tegen 136 stemmen ermee ingestemd dat haar dominees en diakens huwelijken van partners van hetzelfde geslacht mogen inzegenen. Tegelijk is wel voorzien dat geen enkele voorganger ertoe gedwongen kan worden om een 'homohuwelijk' in te zegenen. Volgens Iain Greenshields, de moderator van de algemene vergadering, moet de regeling duidelijk maken dat er binnen de Schotse presbyteraanse Kerk ruimte is voor verschillende opvattingen. Het persbericht dat na afloop werd verspreid bestempelt de goedkeuring als een historische beslissing

Een van de predikanten, Craig Dobney, had op de algemene vergadering gewaarschuwd dat de Church of Scotland maatschappelijk irrelevant zou worden als zij niet met het voorstel zou instemmen. Maar er waren ook tegenstemmen. Dominee Ben Thorp spreekt over een theologische ommezwaai en vreest dat parochies door activisten geviseerd zullen worden als zij geen homohuwelijken willen voltrekken. Hij verwees ook naar het dalende aantal koppels dat hun huwelijksengagement nog ‘voor eeuwig’ kerkelijk willen uitspreken. Hiermee zullen wij deze trend niet stoppen. 

De Church of Scotland is de grootste kerkgemeenschap in het Verenigd Koninkrijk waar het homohuwelijk wordt ingevoerd, ook al is de praktijk al langer gangbaar bij de methodisten, Quakers en de United Reformed Church. De Church of Wales kondigt aan dat zij weldra een gelijkaardige beslissing zal nemen. Volgens verantwoordelijken van de Church of Scotland worden al op korte termijn de eerste homohuwelijken ingezegend. De beslissing wordt begroet door actievoerders voor gelijke kansen en vooruitstrevende kerkelijke groeperingen. 

Bron: Church of Scotland/The Guardian