COMECE herdenkt ‘vader van Europa’ met eucharistieviering

Maandag wordt in Brussel een eucharistie opgedragen voor de 60ste verjaardag van het overlijden van de Frans-Luxemburgse politicus Robert Schuman.
29/08/2023 - 11:11
Robert Schuman
Robert Schuman © Pro Europa

De Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) organiseert op maandag 4 september een huldebetoon aan Robert Schuman (1886-1963), die vaak wordt bestempeld als de ‘vader van Europa’. Maandag is het precies 60 jaar geleden dat Schuman overleed.

De herdenkingsmis in de Europakapel in de Van Maerlantstraat 22 in Brussel start om 18.30 uur. De viering wordt geleid door Manuel Barrios Prieto, secretaris-generaal van COMECE.

Het belang van Schuman voor Europa kan nauwelijks overschat worden. Hij was minister van Financiën, minister van Buitenlandse Zaken en twee keer premier van Frankrijk. Bovendien speelde hij een beslissende rol in de uitbouw van de belangrijkste naoorlogse Europese en trans-Atlantische instellingen. Zo was hij een van de oprichters van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS). Van 1958 tot 1960 werd hij de allereerste voorzitter van het Europese parlement. 

Het Franse bisdom Metz starrtte in 2004 een proces voor de zaligverklaring van Schuman. Paus Franciscus verklaarde hem in 2021 eerbiedwaardig, de stap voor een zaligverklaring.