Duitse Kassel biedt livestream van huwelijk aan

De Duitse stad Kassel gaat vermoedelijk als eerste gemeente in Duitsland huwelijken livestreamen via internet.
03/08/2023 - 10:23
Huwelijk.
Huwelijk. © Pexels

De Duitse stad Kassel, bij ons vooral bekend van de kunstbiënnale Documenta die er om de vijf jaar plaatsheeft, biedt voortaan telkens de mogelijkheid aan familieleden en vrienden van een koppel dat er in het huwelijk treedt om die plechtigheid via livestream rechtstreeks vanuit de trouwzaal te volgen. 

Het stadsbestuur verwijst naar familieleden van de trouwlustigen die te oud zijn, die in het verre buitenland of zelfs een ander continent wonen of die op dat moment ziek of in het ziekenhuis zijn. "Opdat deze mensen ook aanwezig kunnen zijn bij het burgerlijk huwelijk, biedt de stad Kassel nu een gratis videoverbinding aan vanuit de trouwzaal". 

Er is ook een praktische reden omdat er in de trouwzaal van het stadhuis slechts 30 mensen bij het huwelijk worden toegelaten. Dankzij de nieuwe technologie zijn meer gasten op deze manier geen probleem, aldus het communiqué. Online het ja-woord geven blijft uitgesloten. Bruidsparen moeten nog steeds samen met de ambtenaar samen op één plek zijn om hun ja-woord geven, zegt de sociaaldemocratische burgemeester , Ilona Friedrich. Dat is trouwens veel romantischer. 

De technische procedure is volgens Kassel bijzonder eenvoudig: het bruidspaar krijgt op verzoek een link naar een ‘videomeeting’, die ze kunnen doorgeven aan de gasten. Op de dag van het huwelijk opent de ambtenaar van de burgerlijke stand daarop de livestream voor het huwelijk. Familieleden krijgen op deze manier voortaan ook de mogelijkheid om de gehuwden te feliciteren en kort een woord met hen te wisselen.

Tijdens de corononapandemie waren er verschillende huwelijken en uitvaarten in kerken in ons land online te volgen. Verschillende begrafenisondernemers hebben de mogelijkheid voor het online volgen van de uitvaart voor dierbaren ondertussen in hun aanbod opgenomen. Maar onze parochies bieden niet systematisch aan de trouwlustigen aan om hun huwelijk online te laten volgen.

Bron: Domradio