Duitse kerken vieren requiemmis voor het klimaat

Een oecumenische viering op de Zugspitz vroeg aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering en het belang van de zorg voor de schepping
31/07/2023 - 18:01
De top van de Zugspitz
De top van de Zugspitz © Wikipedia

Op initiatief van het aartsbisdom München en Freising en de Evangelisch-Lutherse Kerk van Beieren had er van de week op de Zugspitz, de hoge berg net op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk, een oecumenische requiemmis plaats voor het klimaat. Met het opvallende initiatief vestigden beide kerken de aandacht op de teloorgang van de Zugspitzgletsjer. Er werd ook gebeden voor het behoud van de natuur en het klimaat. 

De ‘dodenmis’ werd geleid door de predikant Uli Wilhelm van de protestantse parochie van Garmisch-Partenkirchen (aan de voet van de berg) en Florian Hammerl, een pastorale werker die verantwoordelijk is voor de katholieke toerismepastoraal in de streek van het Werdenfelser Land, de regio in Opper-Beieren die zich uitstrekt van het Mittenwald in het zuiden tot Farchant aan de voet van de berg. De lutheraan Wilko Ossoba-Lochner had voor de gelegenheid een bergrequiem gecomponeerd. 

De oecumenische viering vond plaats rond de kapel van Maria Boodschap op de Zugspitz. Die kapel op een hoogte van ca. 2.700 meter is de hoogst gelegen kapel in Duitsland. Laura Schmidt en Till Rehm van het milieuonderzoekstation Schneefernerhaus gaven er een overzicht van de stand van zaken van de Zugspitzgletsjer. Daarna volgde een zegening van de steeds sterker krimpende gletsjer op de hoogste berg van Duitsland.

Bron: Bisdom München-Freising