Franciscus betreurt ‘verschrikkelijke toename’ van antisemitisme

De paus heeft een antwoord gepubliceerd op de oproep van 400 rabbijnen en geleerden om het terrorisme van Hamas te veroordelen.
04/02/2024 - 14:18

In een gisteren vrijgegeven brief aan ‘mijn Joodse broeders en zusters in Israël’ betreurt paus Franciscus de ’verschrikkelijke toename van aanvallen tegen Joden over de hele wereld’ sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober vorig jaar. De brief volgt op een privé-audiëntie op 2 februari met de Israëlische ambassadeur bij de Heilige Stoel, Raphael Schutz. De paus schrijft voorts:

‘Mijn hart is dicht bij u, bij het Heilige Land, bij alle volkeren die het bewonen, Israëli's en Palestijnen, en ik bid dat het verlangen naar vrede in allen mag overheersen.’

De brief wordt gezien als een reactie op een open brief die zo'n 400 Joodse rabbijnen en geleerden in november vorig jaar ondertekenden. Ze riepen de paus daarin op om de terroristische aanval van Hamas in oktober 2023 ondubbelzinnig te veroordelen. 

In zijn brief veroordeelt Franciscus alle vormen van antisemitisme. ‘We hadden gehoopt dat 'nooit meer' een refrein zou zijn dat gehoord zou worden door de nieuwe generaties, maar nu zien we dat de weg die voor ons ligt een steeds nauwere samenwerking vereist om deze verschijnselen uit te roeien’, aldus de paus. Hij voegt eraan te bidden voor de vrijlating van de Israëlische burgers die op 7 oktober door Hamasstrijders werden ontvoerd.

Lees hier de volledige brief van de paus (Engels en Italiaans)