Frankrijk gaat integristische katholieke beweging ontbinden

Civitas streefde ernaar om Frankrijk opnieuw te kerstenen met een sociaal katholicisme.
08/08/2023 - 15:37
Voorzitter Alain Escada
Voorzitter Alain Escada © Civitas

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, heeft in een decreet aan zijn diensten gevraagd ‘om instructies te geven voor de ontbinding’ van de kleine, integristische beweging Civitas. De ontbinding gebeurt op basis van een serie uitspraken met antisemitische ondertoon tijdens de zomeruniversiteiten van de beweging in Pontmain (Loire). 

Directe aanleiding zijn de uitspraken van de Franse essayist Pierre Hillard. Die had tijdens de zomercursus onder meer verklaard dat de naturalisatie van de joden in 1791 de deur opende naar hun immigratie. Hij bepleitte er ook een mogelijke terugkeer naar de situatie van voor de Bestorming van de Bastille in Parijs, op 14 juli 1789. Die gebeurtenis betekende destijds het begin van de Franse Revolutie. 

Civitas heeft het Heilig Hart als symbool en wordt door de Franse media bestempeld als een extreemrechtse organisatie die in 1999 werd opgericht en die nadrukkelijk pleit voor de afschaffing van de wet van 1905 over de scheiding van Kerk en Staat. Civitas wordt geleid door de Belgische royalist Alain Escada. Leden situeren zich vooral in kringen van de Priesterbroederschap Sint Pius X. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de komende weken een brief naar Civitas wordt gestuurd. Daarin wordt herhaald dat veel elementen, acties en uitspraken van de beweging strijdig zijn met de ‘waarden van de Republiek’. 

Bron: BFM