Israël: Mysterieus monument slaat archeologen met verstomming

Het gebouw dateert uit de periode waarin de Mesopotamiërs begonnen met de bouw van de eerste megasteden, zoals Ur.
26/08/2023 - 09:21
Tel Shimron
Tel Shimron © Eyecon

Een enorm monument van 3.800 jaar oud in het noorden van Israël doet archeologen versteld staan. De archeologen hebben er bij de opgravingen van Tel Shimron in de Jizreel-vallei een zeldzame en prachtig bewaard gebleven gewelfde doorgang blootgelegd. Volgens Daniel Master, co-directeur van de opgraving, is dit het oudste bekende gebruik van een lemen gewelf met uitkragingen. Zijn team bestaat uit experts van archeologisch onderzoek uit Israël, de VS en Europa, die samenwerken met het Instituut voor Archeologie van de Universiteit van Tel Aviv

De hele structuur in lemen baksteen op de heuvel in de Jizreel-vallei, met de grootte van een olympisch zwembad (1.200 vierkante meter) en een vermoedelijke hoogte van 5 meter, werd waarschijnlijk nauwelijks gebruikt. Volgens de archeologen werd de hele constructie gebouwd met een van de meest geavanceerde bouwtechnieken die op dat moment in de wereld bestonden. 

De opgravingen op de archeologische heuvel met resten uit verschillende tijden in de buurt van een belangrijke handelsweg uit die tijd, gingen pas in 2017 van start. Het werd snel duidelijk dat de bovenste 5 meter van de heuvel in beslag werd genomen door een door mensen gemaakte bouwconstructie, met nog intacte bogen en zichtbare decoraties. Tot op vandaag blijft onduidelijk waarvoor de constructie met meer dan 9.000 goed bewaarde lemen stenen ooit was bestemd. 

Onderzoekers sluiten niet uit dat zij gebotst zijn op de resten van een oude versterkte stad, waarvan de omwalling moest beschermen tegen Egyptische legers. Maar meer waarschijnlijk is dat het gebouw een religieuze functie had. Een aantal vondsten bevestigen dat er religieuze rituelen hebben plaatsgevonden. Bovendien werd in Syrië al eens eerder een gelijkaardig monument aangetroffen: het Witte Monument van Tel Banat. Arcehologen zijn het erover eens dat deze site dienst heeft gedaan als begraafplaats. 

Bron: Times of Israël