Kardinaal Koch viert oecumenisch gebed in Krakau

Kurt Koch benadrukt het belang van de 1700ste verjaardag van het Concilie van Nicea in 2025.
25/09/2023 - 09:00
Kardinaal Kurt Koch en Anne Burghardt
Kardinaal Kurt Koch en Anne Burghardt © Dicasterie voor de Bevordering van de Christelijke Eenheid

Kardinaal Kurt Koch, de prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Christelijke Eenheid, en Anne Burghardt, de secretaris-generaal van de Lutherse Wereldfederatie, presenteerden op het einde van het overleg van lutheranen in Krakau (Polen) tijdens een oecumenisch gebed een gemeenschappelijke verklaring. Daarin benadrukken beiden het belang van de 1700ste verjaardag van het Concilie van Nicea in 2025. 

In de korte verklaring beklemtonen zij dat deze Geloofsbelijdenis van Nicea ‘een oecumenische band schept waarin Christus centraal staat’. In het perspectief van de 500ste verjaardag van de Confessie van Augsburg in 2030 luidt het ‘Gemeenschappelijke Woord’: ‘Ten tijde van dit schrijven was de kerkelijke eenheid waarschijnlijk in gevaar, maar de scheiding van de Kerken was nog niet definitief bereikt. De Confessie van Augsburg is daarom niet alleen historisch van belang, maar ze bevat een oecumenisch potentieel dat blijvende relevantie heeft.

Bieden besluiten dat een grondiger dialoog en bezinning over deze Confessie van Augsburg een nieuwe belangrijke impuls kan geven aan de oecumene, die vergelijkbaar is met de gemeenschappelijjke verklaring over de rechtvaardigingsleer van Luther. Kardinaal Kurt Koch bevestigde ook nog het belang van het sacrament van de doop, waardoor wij allen verenigd zijn in Christus. 

Bron: DCUP