Kardinaal Sako clasht met Bagdad

Het conflict tussen de patriarch van de Chaldeeuwse Kerk, kardinaal Louis Raphael Sako, en de Chaldeeuwse Babylon Brigade bereikt een kookpunt.
17/07/2023 - 14:28

Kardinaal Louis Raphael Sako heeft zaterdag op de webstek van het Chaldeeuwse patriarchaat een open brief gepubliceerd waarin hij aankondigt dat hij niet terugkeert naar het hoofdkwartier in Bagdad van de oosters-katholieke Kerk die hij leidt, maar dat hij dit hoofdkwartier zal overbrengen naar een Chaldeeuws klooster in Iraaks-Koerdistan, de facto een autonome regio in het noorden van Irak. Sako is momenteel in Istanboel, waar hij zondag mgr. Sabri Anar wijdde tot aartseparch van Dyarbakir en van de Chaldeeërs in Turkije. Er zijn in Turkije acht- à negenduizend Chaldeeuwse christenen, vooral in Zuidoost-Anatolië en in Istanboel, waar ook de zetel van de Chaldeeuwse aartseparchie is gevestigd is.

Presidentieel decreet

Sako is woedend omdat de Iraakse president Abdoel Latif Rashid begin deze maand een presidentieel decreet van 2013 terugtrok waarin één van zijn voorgangers, Jamal Talabani (Mam Jamal in de Iraakse volksmond), Sako had geaccrediteerd als leider van de christenen in het land. Volgens Rashid was Talabani’s decreet ongrondwettelijk, maar verandert er de facto niets, aangezien Sako door de paus van Rome is aangesteld als hoofd van de Chaldeeuwse Kerk. De president argumenteert dat andere religieuze leiders hem intussen om een gelijkaardige accreditering vroegen. In zijn open brief geeft Sako echter aan dat de president hiermee partij kiest in zijn conflict met de Babylon Beweging.

De Babylon Beweging bezet vier van de vijf parlementszetels die voor christenen zijn voorbehouden.

Rayan Al-Kildani

In het Iraakse parlement waren bij de verkiezingen van oktober 2021 vijf parlementszetels voorbehouden voor christenen. Vier daarvan werden veroverd door de Babylon Beweging, de politieke arm van de Babylon Brigades van Rayan Al-Kildani (Rayan de Chaldeeuwer). Deze Babylon Brigades speelden destijds een belangrijke rol bij het verdrijven van de terroristen van Islamitische Staat uit de Vlakte van Ninive, maar zij zijn allerminst onbesproken. De Babylon Brigades worden ervan verdacht in feite naar de pijpen van het sjiitische Iran en van de pro-Iranese Badr Organisatie te dansen; vele militieleden zijn trouwens Arabische sjiieten. Al-Kildani zelf staat bovendien op een Amerikaanse sanctielijst wegens schendingen van de mensenrechten.

Ninive-vlakte

De Babylon Beweging probeert zich op te werpen als de enige politieke vertegenwoordiging van de christenen in Irak, maar er zijn aanwijzingen dat het net de Babylon Brigades zijn die het christenen moeilijk maken naar hun huizen in de Ninive-vlakte terug te keren. In zijn open brief noemt kardinaal Sako enkele militieleden bij naam die zich met steun van de president christelijke eigendommen en fondsen toe-eigenen. Sako strijdt al langer tegen een ‘libanisering’ van Irak, waarbij verschillende etnisch-religieuze groepen het land opsplitsen en elkaar om de buit bekampen. Alleen Iraaks-Koerdistan lijkt momenteel aan die tendens te ontsnappen; tot nader order blijft het Koerdische bestuur daar voor een inclusieve samenleving ijveren.

Open brief van kardinaal Sako.
Open brief van kardinaal Sako. © Chaldeeuwse patriarchaat van Bagdad