Luthersteden plannen nieuwe herdenking in 2021/2022

De herdenking wil zowel het belang van de gewetensvrijheid als de Luthervertaling van de Bijbel onder de aandacht brengen.
09/03/2019 - 11:00
Martin Luther
Martin Luther © Philippe Keulemans

De Duitse steden Eisenach, Worms en Wittenberg, die een nauwe band hebben met Maarten Luther en de Reformatie, kondigen aan dat zij opnieuw willen aankopen bij het Lutherjaar, dat in 2017 wereldwijd werd georganiseerd. Voor 2021/22 bereiden wij tentoonstellingen, festivals en andere evenementen voor over de belangrijke gebeurtenissen van de Reformatie 500 jaar geleden, werd donderdag op de Internationale Beurs voor het Toerisme in Berlijn aangekondigd. Aanleiding is de verschijning van Maarten Luther voor de Reichstag in Worms, de intrekking van zijn leer en zijn Bijbelvertaling in de Duitse taal.

Een van de blikvangers wordt de tentoonstelling van 17 april 2021 onder de titel: 'Here I Stand, Conscience and Freedom - Worms 1521'. Daarin staat de rol van gewetensvrijheid bij Luther en de relevantie van dit mensenrecht tot op de dag van vandaag centraal, kondigt Michael Kissel (SPD), de burgemeester van Worms, aan. Artistiek wordt ook een speciaal voor de gelegenheid geschreven stuk over Luther geprogrammeerd op het jaarlijkse Nibelungen-festival. Voor 2022 is het evenement '500 jaar Nieuw Testament - het vertaalwerk van Luther' gepland. Burgemeester Katja Wolf van Eisenach benadrukte donderdag bij de voorstelling dat het niet de bedoeling is zich te meten met de grootschalige Lutherherdenking, die in 2017 plaatsvond.

Bron: Domradio