Nieuw op Kerknet: serie ‘Hemels Gerief’ met Hans Geybels

In een 10-delige serie toont Hans Geybels vergeten voorwerpen uit zijn grote collectie religieus erfgoed. Wat hebben ze ons vandaag te vertellen?
31/05/2024 - 10:13
'Hemels Gerief', een miniserie met Hans Geybels, door regisseur Wouter Verstichel.
'Hemels Gerief', een miniserie met Hans Geybels, door regisseur Wouter Verstichel. © Lieve Wouters

Theoloog Hans Geybels heeft een passie voor alledaags religieus erfgoed. Zijn privécollectie is indrukwekkend. In de 10-delige miniserie Hemels Gerief laat hij de kijker wekelijks kennismaken met evenveel vreemde spullen, die in een tamelijk recent katholiek verleden nog de gewoonste zaken van de wereld waren. Een zwangerschapsriem met de omtrek van Maria’s zwangere buik, bijvoorbeeld, die vrouwen moest helpen hun kind gezond ter wereld te brengen.

Het idee voor deze miniserie ontstond tijdens een gesprek naar aanleiding van Geybels’ boek Heiligen en tradities in Vlaanderen: lente en zomeren de bijbehorende tentoonstelling in de lente van 2017.

Het heeft niet met nostalgie te maken, wel met nieuwsgierigheid naar een verleden dat vliegensvlug verdampte.

Hans Geybels: De voorwerpen tonen hoezeer geloof zichtbaar werd in iedere vezel van het leven. En dan, op een bepaald moment, verdween die katholieke cultuur, snel en onomkeerbaar. Waarom nog bidden tot een heilige als de dokter je kan genezen? Tegelijk ontstaan in onze rationele cultuur allerlei vervangers: stressballen, wierookstokjes, edelstenen die krachten verlenen. Ook vandaag zoeken mensen spullen die verwijzen naar wie of wat hen overstijgt.

Geloven met spullen blijkt toch niet zo gek, al is de grens soms dun. Hans Geybels

Save the date

Op Erfgoeddag 22 april organiseert het nieuwe Leuvense museum Parcum in samenwerking met Kerknet een Expertisedag. Wie zich inschrijft, kan zijn of haar stuk religieus erfgoed voorleggen aan het kennersoog van Hans Geybels en twee andere experts. Voorts is er die dag een interactieve tentoonstelling in Parcum en vanaf 13 uur ieder uur een concert door Psallentes in de Mariapoort.