Oecumenische patriarch Bartholomeüs diep ontgoocheld over Moskou

Volgens oecumenisch patriarch Bartholomeüs, de belangrijkste orthodoxe kerkleider, laat het patriarchaat van Moskou zijn gelovigen in de steek.
25/05/2022 - 15:33
Patriarch Bartholomeus
Patriarch Bartholomeus © patriarchate.org

Oecumenische patriarch Bartholomeüs van Istanbul, de geestelijke leider van zo'n 260 miljoen orthodoxe christenen wereldwijd, heeft zijn diepe ontgoocheling uitgesproken over de leiding van de Russisch-orthodoxe Kerk, die de orthodoxe gelovigen op dit cruciale historische moment in de steek heeft gelaten door de invasie in Oekraïne te steunen. 

Het interview met Bartholomeüs werd dinsdagavond uitgezonden op de Griekse staatstelevisie ERT. De oecumenische patriarch formuleert daarin zijn bedenkingen over de Russische patriarch Kirill, die met zijn onvoorwaardelijke steun voor de Russische invasie voor grote verdeeldheid heeft gezorgd in de wereldorthodoxie. Hij verwachtte dat Kirill zich zou verzetten tegen de beslissing van de Russische president Vladimir Poetin

Voor Bartholomeüs is het duidelijk dat de orthodoxe Kerken niet anders kunnen dan dit geweld en deze oorlog te veroordelen. De Russische Kerk heeft ons teleurgesteld. Ik weet niet hoe onze broeder patriarch Kirill zichzelf in geweten kan rechtvardigen. De oecumenische patriarch voegt eraan toe dat Kirill als leider van naar schatting 100 miljoen orthodoxen in Rusland beter zijn troon had opgegeven. Hij had de moed moeten hebben om tegen Poetin te zeggen: Ik kan het niet met u eens zijn, ik neem ontslag.

Bron: ERT/Reuters