Oecumenische wake geeft startschot bisschoppensynode

Er worden 3.000 jongeren verwacht voor de gebedswake van 30 september 2023 op het Sint-Pietersplein.
09/09/2023 - 10:00
Rozenkransgebed op het Sint-Pietersplein
Rozenkransgebed op het Sint-Pietersplein © Vatican Media

De Heilige Stoel en de gemeenschap van Taizé verwachten twaalf kerkleiders en meer dan 3.000 jongeren voor de oecumenische gebedswake die op de vooravond van de bisschoppensynode  op het Sint-Pietersplein wordt georganiseerd. De gemeenschap van Taizé slaat voor de oecumenische wake de handen in elkaar met een vijftiental bewegingen. De wake start om 17 uur met getuigenissen. Om 18 uur zal paus Franciscus de aanwezigen toespreken. Daarna spreekt de Oecumenische patriarch van Constantinopel het openingsgebed van de wake uit. 

De Orthodoxe Kerken sturen volgens de gemeenschap van Taizé zes vertegenwoordigers: de oecumenische patriarch Bartholomeüs, patriarch Theophilos III van Jeruzalem, de Syrisch-orthodoxe patriarch van Antiochië Ignatius Ephrem II, Mar Paulus Benjamin van de Assyrische Kerk van het Oosten en de Ethiopisch-Orthodoxe aartsbisschop Abune Ermias. Andere prominente gasten zijn aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, secretaris Anne Burghardt van de Lutherse Wereldfederatie, de oudkatholieke aartsbisschop Bernd Wallet, secretaris Thomas Schirrmacher van de Evangelische Wereldalliantie, voorzitter William Wilson van de Wereldpinksterbroederschap en Kuzipa Nalwamba van de Wereldraad van Kerken.

Op het einde van die wake worden de deelnemers van de synode door de paus en de twaalf kerkleiders gezegend. Na een gezamenlijke maaltijd vertrekken de deelnemers, de gasten en deskundigen voor de synode nog dezelfde avond naar Sacrofano, in het noorden van Rome, voor een spirituele retraite ter voorbereiding van de bisschoppensynode over synodaliteit. De bezinningen tijdens de retraite die op 3 oktober eindigt, worden gegeven door Timothy Radcliffe, de voormalige magister van de dominicanen, en de Italiaanse benedictines Maria Ignazia Angelini.  

Bron: I.Media