Onderlinge verdeeldheid bij Congolese protestanten

Een leider van een opwekkingskerk en vertrouweling van Joseph Kabila roept zijn aanhangers op om de straatprotestmars in geweld te doen ontsporen.
21/01/2018 - 10:00

Volgens hetCentrum voor Analyse en Strategie (CAS), een adviesbureau dat zich toelegt op de Democratische Republiek Congo, zijn Congolese protestanten intern oneens over de steun voor president Joseph Kabila. Volgens het centrum zoeken vele protestanten, onder meer verschillende protestantse leiders, toenadering met de protestbeweging die het bewind van Kabila wil dwingen de grondwet en het Silvesterakkoord (over het niet-opnemen van een nieuw mandaat door Kabila en de organisatie van presidentsverkiezingen)na te leven.

Wij moeten de mars van katholieken saboteren, katholieken onderling verdelen en het mogelijk maken aan het leger om tussenbeide te komen. Théodore Mugalou

Deze week kwamen voorgangers van de opwekkingskerken, onder leiding van Théodore Mugalou, samen om na te gaan hoe zij president Kabila kunnen steunen. De voorgangers spreken hun verontwaardiging uit over de huidige positie van de protestantse Kerken. Ze onderzochten ook hoe de vreedzame protestmarsen, die het Comité laïc de coordination (CLC), het lekencoördinatiecomité dat op de steun van het katholieke middenveld kan rekenen, van de Beweging van Katholieke Leken (CLC) dit weekend organiseren, gesaboteerd kunnen worden. Mugalou zei op de bijeenkomst letterlijk: Wij stellen vast hoe protestanten zich bij de katholieken willen aansluiten. Het is tijd om elkaar te helpen.  Ik zal de president vragen om mij financiële middelen te geven om te helpen. Wij moeten de mars van de katholieken saboteren en ervoor zorgen dat er gevechten uitbreken. Wij moeten de katholieken verdelen en met gevechten het voor het leger mogelijk maken tussenbeide te komen.

Dekatholieke Kerk verbiedt haar aanhang niet aan het protest deel te nemen, maar aartsbisschop Marcel Utembi Tapa van Kisangani, de voorzitter van de Nationale Bisschoppenconferentie van Congo (CENCO), onderstreepte eerder van de  week wel dat het protest niet in de naam van de CENCO noch de Congolese katholieke Kerk wordt georganiseerd.

Bron: cas-info.ca