Palestina arresteert mensenrechtenactivist Issa Amro

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen roepen de Palestijnse overheid op om de mensenrechtenverdediger Issa Amro onmiddellijk vrij te laten.
07/09/2017 - 16:36
Issa Amro tijdens zijn bezoek van juni 2017 aan ons land
Issa Amro tijdens zijn bezoek van juni 2017 aan ons land © Broederlijk Delen

Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen protesteren tegen de arrestatie van Issa Amro, een Palestijnse mensenrechtenactivist en coördinator van de Palestijnse jongerenorganisatie Youth Against Settlements in Hebron. Amro blijft aangehouden, maar is intussen in hongerstaking.

De mensenrechtenverdediger Issa Amro was onlangs nog bij ons te gast, zegt Brigitte Herremans, beleidsmedewerker Israël en Palestina van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. De Israëlische overheid spande in november 2016 al een militaire rechtszaak tegen hem aan op basis van ongegronde aanklachten. Op 4 september 2017 werd hij echter gearresteerd door de Palestijnse veiligheidsdiensten, na een Facebookpost waarin hij kritiek uitte op de arrestatie van een kritische journalist.

De arrestatie van Amro maakt duidelijk dat de beperkte vrije meningsuiting in de Palestijnse gebieden steeds verder aan banden wordt gelegd. Broederlijk Delen

Amro had tijdens zijn bezoek van juni 2017 aan ons land al zijn bezorgdheid uitgesproken over de toenemende autoritaire trekken van het Palestijnse bewind. Het Palestijnse leiderschap heeft het bijzonder moeilijk met grassroots activisten zoals Issa, die in tegenstelling tot veel Palestijnse politici wel steun genieten bij de Palestijnse bevolking. De aanvallen tegen het recht op vrije meningsuiting en de arrestatie van mensenrechtenactivisten en dissidenten zijn een duidelijk teken van de neergang van de Palestijnse Autoriteit. De laatste maanden versterkte die haar aanvallen op dissidenten en critici aanzienlijk. Zo tekende president Abbas in augustus een omstreden decreet over digitaal activisme, met als doel kritiek over zijn beleid op sociale media in de kiem te smoren.

Als de Europese Unie de druk op de Palestijnse Autoriteit niet opvoert, zal het repressieve klimaat in de Palestijnse gebieden enkel toenemen en wordt Palestina een politiestaat. Activisten zoals Issa Amro hebben onze steun en solidariteit meer dan ooit nodig.

Bron: Broederlijk Delen

Bekijk de petitie voor de vrijlating van Issa Amro.