Patriarch Bartholomeüs keert terug naar Constantinopel

De terugkeer van oecumenische patriarch Bartholomeüs werd met ruim een week uitgesteld omwille van diens wankele fysieke gezondheid.
10/11/2021 - 11:15
Patriarch Bartholomeus
Patriarch Bartholomeus © Oecumenische Patriarchaat

De oecumenische patriarch van Constantinopel Bartholomeüs is na een stentoperatie in een ziekenhuis in Manhattan naar Turkije teruggekeerd. De patriarch had in de VS op 25 oktober een ontmoeting van een uur met president Joe Biden en wijdde er op 2 november ook een orthodoxe kerk in op Ground Zero, vlak naast de plaats waar de Twintowers hebben gestaan. De oorspronkelijke Sint-Niklaaskerk raakte op 9/11 bedolven onder het puin.

Bartholomeüs had ook een gesprek met Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in het Congres in Washington DC, en de katholieke aartsbisschop van Washington, kardinaal Wilton Gregory. Hij ontving  een eredoctoraat van de katholieke Notre Dame University in New York.

Omwille van de noodzakelijke revalidatie na de operatie werd de terugkeer van de patriarch uitgesteld. Afgelopen maandag kon hij het Mount Sinai Hospitaal verlaten en vloog hij onder begeleiding van een arts terug naar Turkije. De gezondheidsproblemen zouden volgens de artsen een gevolg zijn van de combinatie van zijn leeftijd (81 jaar) met de lange intercontinentale vlucht en de hoge werkdruk.

Bron: Domradio