Patriarch Kirill blijft de beste leerling in de klas van Poetin

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill veroordeelt de 'leugencampagne van het Westen'.
10/03/2022 - 16:00
De Russisch-orthodexe patriarch Kirill
De Russisch-orthodexe patriarch Kirill © ROC

Patriarch Kirill van het Russisch-orthodox patriarchaat Moskou heeft in zijn homilie van woensdag in de kathedraal van Moskou opnieuw fors uitgehaald naar het Westen. Met duivelse leugens probeert het Westen indirect de volkeren van Rusland en Oekraïne te verdelen. Volgens hem is die campagne opgezet om geopolitieke redenen, om Rusland te verzwakken.  

Het is walgelijk en gemeen om medemensen van een volk tegen elkaar op te zetten om deze geopolitieke doelen te verwezenlijken. Al wie zich bezighoudt met propaganda en bijdraagt aan de uitbreiding van het militaire conflict zijn vijanden van zowel Rusland als Oekraïne. Zij zijn tegen onze eenheid, tegen onze geestelijke wortels en daarom, of ze zich nu gelovig of ongelovig noemen, ook tegen de wil van God, die altijd gericht is op vrede, broederschap, liefde. De patriarch blijft overigens trouw aan zichzelf en veroordeelde nogmaals al het vele leed dat werd veroorzaakt in de Donbas in Oost-Oekraïne, en repte opnieuw met geen woord over de grootschalige Russische inval in Oekraïne.

Oproep tot bekering

Ondertussen krijgt de Russisch-orthodoxe patriarch almaar meer oproepen van kerkleiders uit de hele wereld, die erop aandringen dat hij de Russische militaire inval in Oekraïne zou veroordelen en zich actief zou inzetten voor verzoening van de politieke leiders in Kiev en Moskou. Zo kondigen de voorzitters van de Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF), Éric de Moulins-Beaufort en van de Protestantse Federatie van Frankrijk (FPF), François Clavairoly, nog voor de oecumenische gebedsdienst van vanavond met orthodoxe priesters in Parijs aan dat zij een brief zullen schrijven naar de patriarch van Moskou. Ze willen hem enkele vragen stellen over zijn verantwoordelijkheid in het conflict.

Een groep priesters in de Russisch-gelieerde orthodoxe Kerk in Oekraïne kondigen intussen aan dat zij genoeg hebben van de retoriek van de Russische kerkleider. Zij spreken de naam van de patriarch niet meer uit tijdens het opdragen van de heilige liturgie en ze overwegen ook om volledig alle banden met het patriarchaat in Moskou te verbreken. Sommigen hopen dat ook metropoliet Onufriy van Kiev, het hoofd van de Oekraïns-orthodoxe kerk van het patriarchaat van Moskou, zich officieel zal distantiëren van patriarch Kirill.  Metropoliet Onufriy omschreef de Russische tussenkomst al op dag 1 als de broedermoord van Kaïn. 

Bron: Crux/The Pillar/SIR