Patriarch Kirill weigert invasie in Oekraïne te veroordelen

De Russische invasie bij het 'broedervolk' in Oekraïne plaatst ook de spanningen tussen orthodoxen in Rusland en Oekraïne opnieuw op scherp. 
28/02/2022 - 18:26
Patriarch Kirill, tijdens de goddelijke liturgie in de kathedraal van Moskou
Patriarch Kirill, tijdens de goddelijke liturgie in de kathedraal van Moskou © ROC

De Russisch-orthodoxe patriarch van Moskou Kirill, die eind vorige week nog had opgeroepen om burgerslachtoffers te vermijden, heeft in zijn homilie afgelopen zondag in de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou opnieuw voluit de nationalistische kaart getrokken. Ondanks verschillende oproepen weigerde hij de Russische inval in Oekraïne met even zoveel woorden te veroordelen.

Het land van Rus

Patriarch Kirill zei in zijn homilie te hopen dat God zou verhoeden dat krachten van het boze die niet alleen Rusland, maar heel 'Rus' bedreigen de overhand zouden krijgen. De Kievse Rus of het Grootvorstendom Kiev genoemd, is de vroegmiddeleeuwse voorloper van het Russische keizerrijk. De specifieke term ‘Rus’ verwijst naar de kerstening van de Slavische volkeren na het doopsel van koning Vladimir in de Dnjepr nabij Kiev in 988 en daarmee naar de etnisch-culturele en kerkelijke eenheid van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. De patriarch van Moskou heeft overigens in het verleden al vaker herhaald dat de orthodoxe gelovigen in Oekraïne behoren tot de jurisdictie van het patriarchaat van Moskou, dat elk recht van bestaan ontzegd aan de autocefale en onder meer door het oecumenische patriarchaat van Constantinopel erkende Oekraïens-orthodoxe Kerk. 

Laten wij bidden voor het herstel van de vrede, voor het herstel van goede broederlijke relaties tussen onze volkeren, vroeg patriarch Kirill. Moge de Heer de volkeren beschermen die deel uitmaken van de enige ruimte van de Russisch-orthodoxe Kerk tegen interne moorddadige oorlogen. We moeten ons niet laten uitlachen door duistere en vijandige krachten van buitenaf. Laten wij al het mogelijke doen om de vrede tussen onze volkeren te bewaren en tegelijkertijd ons gemeenschappelijke historische vaderland beschermen tegen alle acties van buitenaf die deze eenheid kan vernietigen.

Antichrist

Ook metropoliet Epifanij, het hoofd van de autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk, liet zich niet onbetuigd. Hij riep op tot de eenheid van álle orthodoxe gelovigen in Oekraïne voor de verdediging van het vaderland. De Oekraïense kerkleider liet niet na te onderstrepen dat veel bisschoppen, priesters en leken van de Oekraïens-orthodoxe Kerk van het patriarchaat van Moskou zich zorgen maken over hun toekomst, nu hun patriarch Kirill door zijn openlijke steun voor de Russische invasie bij het broedervolk in Oekraïne zo sterk in diskrediet is geraakt. Metropoliet Epifanij haalde overigens ook fel uit naar de dreiging met het gebruik van kernwapens door de Russische president Vladimir Poetin, die zich daarmee niet alleen heeft gemanifesteerd als een bedreiging voor Oekraïne, maar ook voor de hele wereld. De geest van de antichrist is aan het werk in de leider van Rusland, wiens tekenen de Schrift ons openbaart: trots, toewijding aan het kwaad, meedogenloosheid en valse religiositeit. Daarom is het niet alleen de taak van Oekraïne, maar van alle landen in de wereld, van alle mensen van goede wil, om Poetin nu te stoppen.  

Bron: Mospat.ru/Kathpress.at