Poolse zusters doen dominicaanse kruidengeneeskunde herleven

Een Poolse tak van dominicanessen knoopt opnieuw aan bij het oorspronkelijke charisma om zieken en behoeftigen te verzorgen.
02/08/2023 - 14:48
 Dominicanssenklooster in Polen
Dominicanssenklooster in Polen © @Facebook

Dominicanessen van Onbevlekte ontvangenis blazen in hun klooster in het kleine dorpje Biala Nizna in het zuiden van Polen, verscholen tussen de pittoreske heuvels van het Beskidy-gebergte, de oude dominicaanse traditie van de kruidengeneeskunde nieuw leven in. De stichteres van de gemeenschap in Biala Nizna begon al tien jaar geleden met het aanleggen van een kruidentuin. Om in hun onderhoud te voorzien verkopen zij ook kruidenthee en werken zij constant aan nieuwe recepten.

Kruiden werken nog steeds

Zuster Dominika Bartkiewicz is ervan overtuigd dat genezing niet enkel fysiek is, maar ook spiritueel. Kruiden, maar ook gebed, kunnen daarbij helpen: Religieuze orden hebben doorheen de eeuwen altijd al kruiden gekweekt. Het zorgvuldig mengen van medicinale planten was voor velen een goed bewaard geheim. Wij knopen opnieuw aan bij de Dominicaanse traditie om kruiden te verbouwen en te gebruiken om voor de zieken te zorgen.  Ook vandaag nog kunnen wij kruiden gebruiken voor een bepaalde aandoening. Wij zijn natuurlijk geen arts. Maar kruidenmengsels werken nog steeds net zo goed als toen onze overgrootmoeders die gebruikten. 

De zusters gebruiken in eerste instantie kruiden die zij zelf hebben verbouwd. Voor sommige mengsels doen zij beroep op vertrouwde kwekers, opdat de planten steeds van de hoogste kwaliteit zijn.  

Zieken en behoeftigen dienen

De zuster getuigt nog dat het aanvankelijk enkel de bedoeling was om de lokale bevolking te helpen. Vandaag wenden mensen uit heel Polen en zelfs uit het buitenland zich tot ons voor hulp. Maar soms komen mensen gewoon naar hier omdat zij willen praten. Zij willen een glimlach die hen hoop geeft dat niet alles verloren is, dat er Iemand is die over alles waakt. En als iemand zijn hand opsteekt, begint God te werken. Er kwam eens een man naar ons toe voor een kruidenbehandeling. Toen wij met hem begonnen te praten, zei hij dat hij al tientallen jaren niet meer had gebiecht. Wij brachten hem uiteindelijk naar de priester en het bleek dat dit de behandeling was die hij het meest nodig had. 

In het allereerste begin, toen moeder Kolumba Bialecka in 1861 de Poolse congregatie van dominicanessen heeft opgericht, koos zij als missie om de zieken te dienen, degenen die niemand bereikt. Zij heeft toen een hospitaal voor gewonde opstandelingen ingericht, vertelt zuster Dominika nog. Haar medezuster Amata Rojewska vult aan: Wij willen onze plannen aanpassen aan de huidige behoeften, zodat het in het voordeel is van de mensen die hier komen. Wij zijn vastbesloten om het werk van onze stichteres voort te zetten. In de nabije toekomst willen wij een medische faciliteit naast het klooster openen. Wij willen een centrum creëren voor onze kruidenactiviteiten waar wij hand in hand werken met professionele artsen. Wij willen aan de artsen overlaten waarvoor zij bekwaam zijn. Maar wij zullen hen ook helpen met wat wij van onze kant kunnen doen. 

Bron: OVS