Proximus gooit katholieke tv-zender KTO van de kabel

Het Frans-Belgische katholieke tv-station KTO wordt zonder voorafgaande aankondiging afgestraft voor investering in aanbod voor Belgische tv-kijker.
21/03/2016 - 15:31

Proximus schrapt de tv-zender KTO (kanaal 299), die sinds 2011 voor Franstalige België in het programma zat, vanaf 30 april uit zijn aanbod. Volgens de Belgische equipe van KTO in Brussel gebeurt dat zonder enig overleg. Franstalige katholieken uit Brussel en Wallonië reageren ontgoocheld op de beslissing. Ook bij KTO zelf is de ontgoocheling groot, omdat de tv-zender voor zijn voortbestaan op giften van de tv-kijkers is aangewezen. De tv-zender leverde de voorbije jaren extra financiële inspanningen voor een speciaal kijkaanbod voor Belgische tv-kijkers.

Katholiek tv-aanbod

KTO is het geesteskind van de legendarische kardinaal en toenmalige kardinaal en aartsbisschop van Parijs Jean-Marie Lustiger, een tot het christendom bekeerde jood. KTO verwierf mee dankzij de rechtstreekse verslagen van pausreizen (recent nog de in de VS, Cuba en Mexico) of evenementen als de Wereldjongerendagen, maar net zo goed met de uitzending van dagelijkse nieuwsflitsen en verslagen van CTV (de omroep van het Vaticaan) een vaste plaats in het tv-landschap en dat niet alleen van Franstalige landgenoten.

KTO België

Dankzij de goede kijkcijfers in ons land startte de tv-zender met een vaste equipe in Brussel, die wekelijks een 1 uur durend programma maakt over het leven van de katholieke Kerk in België. Zo was er uitvoerige verslaggeving over de installatie van mgr. Jozef De Kesel als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Maar er zijn ook regelmatig gesprekken met Belgische (ook Nederlandstalige) bisschoppen en andere prominenten uit de kerk in ons land. Door de positieve respons op de KTO-uitzendingen kondigde de Franstalige katholieke tv-zender aan dat het zijn equipe en programmatie voor Franstalig België zou uitbreiden. De ironie wil dat die aankondiging nu samenvalt met het bericht van de schrapping van KTO uit het tv-aanbod.

Petitie

In een poging om de eenzijdige beslissing van de Proximus-directie alsnog ongedaan te maken, is sinds vrijdag een petitie online, die intussen al door bijna 5.000 sympathisanten is ondertekend, onder meer enkele tientallen notabele landgenoten van zowat alle levensbeschouwelijke gezindte.

Petitie voor het behoud van KTO in het tv-aanbod van Proximus