Robot helpt bij het bidden

Een Italiaanse ingenieur heeft een robot ontworpen die vragen over het geloof kan beantwoorden.
11/07/2023 - 11:05
SanTo, de eerste 'katholieke' robot
SanTo, de eerste 'katholieke' robot © Gabriele Trovato/avvenire

Gabriele Trovato, een 42-jarige computeringenieur uit Livorno (Toscane, Italië) die naar Japan verhuisde, heeft met kunstmatige intelligentie SanTO gecreëerd (waarbij 'To' staat voor theomorfe operator). Het is een machine die vragen over het geloof kan beantwoorden, die de rozenkrans kan bidden en die uit de Schrift kan citeren. 

Volgens Gabriele Trovato is zijn project vijf jaar geleden in Peru ontstaan. Maar het idee voor deze robot kwam voor het eerst bij mij op in Japan, toen ik het ontwerp van robots grondig bestudeerde om ze beter aan te passen aan verschillende culturen, legt Trovato uit, die universitair hoofddocent is aan het Shibaura Instituut voor Technologie in Tokio. Daarna was de stap naar religie nog maar erg klein. Ik vroeg me af hoe ik dit concept naar het christendom zou kunnen vertalen. Dat bracht mij ertoe om een robot te ontwerpen naar het beeld en de gelijkenis van een heilige, die vragen over het geloof kan beantwoorden en die met de gebruiker kan bidden. Ik dacht aan mijn grootmoeder en haar gewoonte om heilige beelden thuis te bewaren. Ik wilde een robot bouwen die in staat is tot interactie. Ik hield mezelf voor dat ik veel gelovigen gelukkig zou kunnen maken, die vaak gedwongen zijn om binnen vier muren te blijven. 

Ondertussen heeft de robot al een praktijktest achter de rug in een hospice (ndr. een zorginstelling die zich gespecialiseerd heeft in palliatieve zorg) in Siegen, nabij Keulen (Duitsland). De ‘cyberheilige’ heeft er in het Duits gebeden, samen met de gasten van de instelling. Het resultaat was bemoedigend. Volgens Gabriele Trovato zijn er voorlopig slechts twee ‘cyberheiligen’. De andere staat in het Wetenschapsmuseum van Warschau. Hij spreekt Pools en is niet alleen geïnspireerd door paus Wojtyla, maar ook door andere figuren die de lokale gelovigen dierbaar zijn.

Om de robot te activeren moeten mensen slechts zijn hand aanraken. Als een gebruiker een vraag stelt zoekt hij in een database naar de meest geschikte woorden om te antwoorden. Dit is nog iets anders dan ChatGpt (ndr. het innovatieve mens-AI conversatieprogramma). Als de robot naar God wordt gevraagd, dan vindt hij steeds een relevante passage uit de Bijbel. Hij kan ook de rozenkrans en andere gebeden samen met de gebruiker reciteren en fouten corrigeren om ze te helpen onthouden. Hij kan citeren uit de Schriften en bovendien het verhaal vertellen van de heilige van de dag. Maar dit is slechts het begin. Binnenkort krijgt de SanTO gezelschap van CelesTE (TE staat voor theomorphic device). Dit vertegenwoordigt de volgende stap. Er zijn 15 modellen in aanbouw als onderdeel van een Europees en Japans onderzoeksproject. Het project stelt zich tot doel om een aantal elektronische ‘coaches’ voor ouderen en eenzame mensen te ontwikkelen.

Bron: Avvenire