Russisch-orthodoxe priesters roepen op verzoening en vrede

Een groep van meer dan 250 priesters en diakens van de Russisch-orthodoxe Kerk vraagt een einde te make aan de oorlog: zalig zij drie vrede stichten!
07/03/2022 - 10:17

De Russisch-orthodoxe priesters en diakens lanceerden hun oproep allicht niet toevallig gisteren zondag: de eerste zondag in de veertigdagentijd is in de orthodoxe Kerk de zondag van de Vergeving. Ze doen dat nadrukkelijk ieder in hun eigen naam, maar de oproep tot verzoening en een onmiddellijk staakt-het-vuren is er niet minder helder om en gericht aan het adres van allen van wie de beëindiging van de broederoorlog in Oekraïne afhangt.

Wij treuren om de beproeving die onze broeders en zusters in Oekraïne ten onrechte hebben moeten doorstaan, schrijven de Russisch-orthodoxe priesters en diakens. Wij herinneren eraan dat het leven van ieder mens een onschatbaar en uniek geschenk van God is, en wij wensen derhalve alle soldaten - zowel de Russische als de Oekraïense - een behouden terugkeer naar hun huizen en families. Het stemt ons verdrietig te denken aan de kloof die onze kinderen en kleinkinderen in Rusland en Oekraïne zullen moeten overbruggen om opnieuw vrienden te worden en elkaar te respecteren en lief te hebben.

Wederzijdse vergeving en verzoening

Wij eerbiedigen de door God gegeven vrijheid van de mens en zijn van mening dat het Oekraïense volk zijn eigen keuze moet maken, niet onder schot en zonder druk van het Westen of het Oosten. Nu wij uitzien naar de zondag van de Vergeving, herinneren wij u eraan dat de poorten van het paradijs openstaan voor iedereen, zelfs voor een zware zondaar, als hij vergeving vraagt van diegenen die hij heeft vernederd, beledigd, veracht of die door zijn handen of op zijn bevel zijn gedood. Er is geen andere weg dan wederzijdse vergeving en verzoening.

Goddelijk gebod

De ondertekenaars onderstrepen dat geen enkele geweldloze oproep tot vrede en beëindiging van de oorlog met geweld mag worden afgewezen en als een overtreding van de wet mag worden beschouwd, want er is immers het goddelijke gebod: ‘Zalig zijn de vredestichters’.

Geloof, hoop en liefde

Wij nodigen alle strijdende partijen uit tot een dialoog, want er is geen alternatief voor geweld, besluit de oproep. Alleen het vermogen om naar de ander te luisteren, kan hoop bieden op een uitweg uit de afgrond waarin onze landen in een paar dagen zijn gestort. Laten wij allemaal de vastentijd ingaan in een geest van geloof, hoop en liefde.

Stop de oorlog!

Lees de integrale tekst (in het Italiaans) van de oproep van de Russisch-orthodoxe priesters en diakens, die onder meer via de Gemeenschap van Bose werd verspreid.