Russische patriarch zinkt steeds verder weg in oorlogsmoeras

Patriarch Kirill heeft een krampachtige oproep gedaan voor een algemene mobilisatie tegen de krachten van het boze.
14/09/2023 - 11:34
Patriarch Kirill van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou
Patriarch Kirill van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou © ROC

De Bijbel waarschuwde al dat allen die naar het zwaard grijpen, door het zwaard dreigen te vergaan (Mattheüs 26:52). Dat lijkt alvast het geval te zijn bij de Russisch orthodoxe patriarch Kirill (76), die al sinds het begin van Russische invasie in Oekraïne alles in het werk stelt om de misdaden die daar vrijwel dagelijks plaatsvinden te rechtvaardigen en om religieuze rugdekking te geven aan president Poetin. 

Ook nu weer roept de patriarch nadrukkelijk op tot ‘onophoudelijk gebed’ voor de Russische president Poetin.

Hoewel het einde van de oorlog nog lang niet in zicht lijkt, dringt ook tot in Moskou zelf het besef stilaan door dat de verliezen en nederlagen zich blijven opstapelen. Dat belet het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, patriarch Kirill I, echter niet om zijn landgenoten op te roepen om al hun krachten te activeren voor de oorlog tegen Oekraïne. Dat vereist volgens hem dat alle, zowel militaire als de politieke krachten en ‘eerst en vooral de Kerk’ worden gemobiliseerd: ‘De Kerk moet voor de soldaten bidden en hen ondersteunen met militaire aalmoezeniers aan het front. Onze legeraalmoezeniers voeren hun taken uit op de moeilijkste oorlogsgebieden. Vijf van hen zijn tot nu toe overleden. Mijn hart doet pijn als ik denk aan al degenen die vandaag ons vaderland beschermen.’ 

Kirill I deed al eerder merkwaardige uitspraken en oproepen. Zo beloofde hij in september 2022 aan Russische soldaten dat ze van al hun zonden worden gereinigd als zij in de oorlog omkomen. Destijds vergeleek hij het sterven ‘bij de vervulling van militaire plichten’ met het offer van Jezus door God de Vader. 

Bron: ROC/Kathpress.at