'Spontane opwekkingsdienst' in VS ontspoort

Op 24 februari 2023 werd een uit de hand gelopen opwekkingsdienst, die uiteindelijk ruim 50.000 evangelische christenen bijeenbracht, stopgezet.
25/02/2023 - 09:00
De Asbury Revival
De Asbury Revival © EO

Op woensdag 8 februari 2023 hield een groep studenten zoals gewoonlijk een evangelische dienst in de studentenkapel van de American University of Asbury in de stad Wilmore (Kentucky, VS). Maar nog diezelfde avond nam de dienst een heel onverwachte wending. Enkele studenten weigerden na de homilie de kapel te verlaten en in de loop van de nacht zouden zich almaar meer studenten aansluiten. De deelnemers aan de dienst, die Asbury Revival werd genoemd en waar 24 uur op 24 uur werd gebeden, gezongen en gepredikt, wisselden elkaar af en de spontane opwekkingsdienst ging via YouTube en andere kanalen zoals Twitter en TikTok viraal en werd daar nog eens door duizenden gevolgd. Na enkele dagen arriveerden zelfs bussen met jongeren uit andere delen van de VS om deel te nemen aan de dienst waarin tienduizenden studenten hun zonden beleden, God loofden en samen baden en zongen. Overweldigd door de aanhoudende toestroom van mensen die de infrastructuur van de stad nauwelijks kon beheersen, moesten de autoriteiten en universiteitsleiders de dienst op donderdag 23 februari noodgedwongen beëindigen.

Lange traditie 

Dat alles mag dan verbazing wekken bij buitenstaanders, het sluit aan bij een lange evangelisch-protestantse traditie van Great Awakenings die teruggaat tot de methodisten in de 18de eeuw en destijds ook de basis legde voor de oprichting van de Universiteit van Asbury. Ook vandaag nog is de regio de thuisbasis van verschillende evangelische pinkster-, baptisten- of methodistengemeenschappen. Volgens Sébastien Fath, een Franse specialist in de geschiedenis van het evangelisch protestantisme, wordt dit soort bijeenkomsten gekenmerkt door een geest van volledig loslaten, waardoor ruimte wordt gemaakt voor de werking van de Heilige Geest. Hij wijst ook op het groepstherapeutische aspect, waarbij het geloof het lijden komt verzachten en deelnemers innerlijke rust vinden door verzoening en het belijden van hun zonden.

Het evenement is in Asbury is niet uniek, maar meestal zijn dergelijke gebedsdiensten wel vooraf gepland en goed georganiseerd. Het opvallende van het uiteindelijk veertien dagen durende evenement in de kapel in Asbury is de rol die sociale netwerken hebben gespeeld om mensen samen te brengen en als drijvende kracht achter het gedeelde enthousiasme. Dergelijke bijeenkomsten vinden in bepaalde evangelisch-protestantse kringen in de VS echter vaker plaats, Volgens Sébastien Fath is dat al een voldoende reden om het evenement in perspectief te plaatsen en het belang ervan alvast niet te overdrijven.

Bron: La Croix