Toch een ontmoeting tussen de paus en patriarch Kirill?

Paus Franciscus overweegt een tussenstop in Moskou tijdens zijn reis naar Mongolië.
24/07/2023 - 15:03
Paus Franciscus en patriarch Kirill
Paus Franciscus en patriarch Kirill © OSR/SIR

Een jaar na de mislukte ontmoeting tussen paus Franciscus en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill I in Jeruzalem, zou er mogelijks toch een tweede ontmoeting komen tussen paus Franciscus en het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk. Paus Franciscus heeft de Russisch-orthodoxe kerkleider van het patriarchaat van Moskou, die zijn zegen gaf voor de Russische invasie in Oekraïne, alvast voorgesteld om elkaar binnen zes weken te ontmoeten op de luchthaven van Moskou. Franciscus zou tijdens zijn reis naar Mongolië daarvoor een tussenlanding maken op de luchthaven van Moskou. 

Leonid Sevostyanov, de voorzitter van de Wereldunie van Oudgelovigen, onthulde de plannen voor de ontmoeting aan de Russische staatspersagentschappen Tass en RIA Novosti. De betrouwbaarheid valt nog af te wachten want Sevostyanov verkondigde eerder al eens dat er een vredesplan was van de Heilige Stoel voor de beëindiging van de crisis in Oekraïne. Daarvoor zou dat laatste land zware territoriale toegevingen moeten doen. Het bestaan van dat plan is door het Vaticaan steeds met klem ontkend. Het gesprek tussen de paus en de patriarch zou plaatsvinden op 31 augustus in Moskou tijdens zijn vlucht naar Mongolië of op de terugweg op 4 september.

Het Vaticaan heeft enkel het pausbezoek van 1 tot 4 september naar Mongolië officieel bevestigd. 

Paus Franciscus had in februari 2016 al eens een historische ontmoeting met patriarch Kirill op de luchthaven van Havana (Cuba). Dat was de eerste ontmoeting van een paus met een patriarch van Moskou sinds het schisma van 1054. In de zomer van 2022 zou er dan in Jeruzalem een tweede ontmoeting tussen beiden plaatsvinden. Maar dat gesprek werd omwille van de Russische invasie in Oekraïne afgelast. 

Bron: Katholisch.de