Vaticaan krijgt permanente vertegenwoordiger in Vietnam

Paus Franciscus had gisteren een ontmoeting met de Vietnamese president Vo Van Thuong, die met een grote delegatie naar Rome was gereisd.
28/07/2023 - 12:03
De Vietnamese president Vo Van Thuong tijdens zijn ontmoeting met paus Franciscus
De Vietnamese president Vo Van Thuong tijdens zijn ontmoeting met paus Franciscus © Vatican Media

De Vietnamese president Vo Van Thuong is donderdag ontvangen door paus Franciscus. Met het eerste contact sinds zeven jaar op hoog niveau beoogde de Vietnamese president de betrekkingen met de katholieke gemeenschap in Vietnam in het algemeen en tussen Vietnam en het Vaticaan in het bijzonder te verbeteren en nieuwe vormen van samenwerking te bevorderen. De ontmoeting had plaats in de marge van de 8ste bijeenkomst van de gezamenlijke werkgroep van het Vaticaan en Vietnam.

Op het einde van de ontmoeting volgde de aankondiging van een belangrijke diplomatieke doorbraak, waarvan het Vaticaan hoopt dat die ook model kan staan voor de dialoog met China.

Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Le Thi Thu Hang vestigde al bij de aankomst in Rome de aandacht op het belang van deze bijeenkomst op het hoogste niveau. Zij verwees naar de grote vooruitgang die er de voorbije jaren bij de dialoog tussen beide landen is geboekt.  Le Thi Thu Hang herhaalde dat Vietnam altijd de vrijheid van geloof en religie respecteert en garandeert, al hebben mensenrechtenorganisaties de voorbije jaren het lot van de protestantse en boeddhistische kerk en van de Montagnards al meermaals aangeklaagd.


Diplomatieke relaties

Na de ontmoeting werd dan al bij al nog onverwacht bekendgemaakt dat de regering van Vietnam een akkoord heeft bereikt met de Heilige Stoel over de aanwezigheid en het statuut van een vertegenwoordiger van het Vaticaan in het land. Dat is een belangrijke stap naar het volledige herstel van de diplomatieke relaties tussen beide landen die in 1975 door Vietnam werden verbroken. Net als bij China bestaat er wel al langer een akkoord met de staats- en partijleiding in Vietnam over de procedure voor de benoeming van de bisschoppen en om de onafhankelijkheid van de lokale kerk zoveel mogelijk te garanderen.

Staatssecretaris Pietro Parolin bestempelt het akkoord als een doorbraak. Na de ontmoeting van de president met de paus en staatssecretaris Parolin volgde ook een gezamenlijke verklaring, met veel lof voor de opmerkelijke vooruitgang in de betrekkingen tussen Vietnam en de Heilige Stoel en de positieve bijdrage van de katholieke gemeenschap tot de samenleving in Vietnam.

De Heilige Stoel bereikte met Vietnam al enkele jaren geleden een akkoord over een vertegenwoordiger. Maar aartsbisschop Marek Zalewski moest de voorbije jaren actief zijn vanuit Singapore. Hij moest ook telkens toestemming vragen van het bewind om naar Vietnam te reizen.

Bron; Vaticannews.va/Le Courrier/EFE