Vaticaan: ‘We moeten een kernoorlog vermijden’

Het Vaticaan vraagt om vooral vandaag de bombardementen van Hiroshima en Nagasaki niet te vergeten.
06/08/2023 - 11:33
Janusz Urbańczyk
Janusz Urbańczyk © Vatican Media

De permanente vertegenwoordiger van de Heilige Stoel bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), mgr. Janusz Urbańczyk, heeft gewaarschuwd voor het gevaar van de inzet van kernwapens. Hij roept de internationale gemeenschap op om zich tot het uiterste in te spannen om een kernoorlog te vermijden. 

Hij doet zijn oproep naar aanleiding van de herdenkingen van deze week van het bombardement op Hiroshima (6 augustus 1945) en Nagasaki (9 augustus 1945) en tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, waarbij de voormalige Russische president en vicevoorzitter van de veiligheidsraad van de Russische Federatie Dmitri Medvedev recent nog heeft gedreigd met de inzet van kernwapens als Rusland die oorlog dreigt te verliezen.

Tijdens de toetsingsconferentie van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens verklaarde Janusz Urbańczyk: “We hebben de les van paus Johannes XXIII's encycliek Pacem in Terris dat ‘het bezit van kernwapens immoreel is’ nog steeds niet begrepen. Door de dreiging die uitgaat van kernwapens is het essentieel dat er wederzijds vertrouwen wordt ontwikkeld binnen de internationale gemeenschap. Dat vertrouwen kan slechts worden opgebouwd door een dialoog.

Elk gewapend conflict, in het bijzonder in Oekraïne, herinnert er ons aan dat wij die dialoog permanent moeten blijven nastreven. 

Hij bemerkte nog dat de catastrofale gevolgen van een mogelijk gebruik van kernwapens en de verspilling van menselijke en economische middelen voor hun modernisering belangrijke argumenten zijn om ons te blijven inzetten voor ontwapening. Bovendien draagt het bezit van die kernwapens niet bij tot meer veiligheid, maar enkel tot een klimaat van angst en wantrouwen.

Bron: Vatican News