Vaticaan overlegt over Broeders van Liefde

Overste René Stockman stelt dat de Belgische afdeling van de Broeders van Liefde zich in haar visietekst distantieert van de kerkelijke leer.
21/09/2017 - 20:40
Broeders van Liefde.
Broeders van Liefde. © Lieve Wouters

Broeder René Stockman, de algemene overste van de Broeders van Liefde, overlegt in de week van 25 september met verantwoordelijken van het Vaticaan over mogelijke stappen tegen de Belgische afdeling van de congregatie. Dat is het gevolg van de beslissing van de groep Broeders van Liefde in België om aan haar visietekst over euthanasie bij psychisch lijden in een niet-terminale uitzichtloze situatie te blijven vasthouden. 

Het charisma van de caritas mag niet verworden tot een karikatuur. Broeder René Stockman in 'Tertio'

Op de bijeenkomst in Rome kan er onder meer beslist worden dat de instellingen van de broeders in ons land, waar euthanasie kan worden uitgevoerd, niet langer de titel katholiek mogen dragen. Broeder Stockman: Laten wij de zaken noemen zoals zij zijn: euthanasie is nog steeds een medemens doden, ook al gebeurt dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid.

De Belgische tak van de broeders zegt dat er bij de beslissing rekening is gehouden met de verschuivingen en evoluties in de samenleving. Maar broeder René Stockman, noemt die logica absurd en benadrukt dat het duidelijk is dat de beleidslijn van de visietekst strijdig is met de leer van de katholieke Kerk.

Het respect voor het leven is absoluut en universeel. Broeder Stockman in 'Tertio'

Vanuit het charisma van de Broeders van Liefde en in lijn met de visie van de katholieke Kerk, stellen wij dat respect voor het leven absoluut is en andere fundamentele waarden zowel voorafgaat als overkoepelt. Daarom kunnen wij het uitgangspunt van de visietekst onmogelijk aanvaarden. De visietekst distantieert zich van de leer van de katholieke Kerk. Onze argumenten bij de dialoog met de verantwoordelijken werden volkomen genegeerd. Ook na herhaaldelijk aandringen, ook van de Belgische bisschoppen, blijven zij halsstarrig aan hun standpunt vasthouden.

Bron: Tertio/CNS