Smaakmakers voor innovatie in de Vlaamse Kerk
Op 3 december 2022 organiseren het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) en Space for Grace een colloquium over vernieuwing en vitalisering in de Kerk. Iedereen met een brede interesse in wat er leeft in de Vlaamse Kerk vandaag is er hartelijk welkom.
Parochie van de toekomst
Sinds 2020 geeft Space for Grace middelen en begeleiding aan lokale geloofsgemeenschappen die op het vlak van innovatie en vitalisering willen experimenteren. Vanuit drie projectoproepen werden tot nog toe in het totaal 45 projecten ondersteund. Zij durfden, de een al moediger dan de ander, het vertrouwde pad verlaten om te zien hoe ter plaatse een parochie van de toekomst kan worden uitgebouwd. Na drie jaar willen we een balans opmaken door de ervaringen vanuit Space for Grace samen te brengen in een IPB-forum dat open staat voor alle geïnteresseerden schrijven de organisatoren in de uitnodiging. We gaan met elkaar in dialoog over wat vitaliteit en innovatie kunnen betekenen voor de Vlaamse Kerk. We stellen pertinente vragen o.a. In welke mate is er plaats voor een innovatiespiritualiteit? En hoe cultiveren we die op alle niveaus?
Samenspraak
Het colloquium moet een echte samenspraak worden en zal verder borduren op De parochie van de toekomst. 7 uitdagingen’, een artikel over de vertaling van het kerkbeeld volgens Matthias Sellmann dat in 2021 in boekvorm bij uitgeverij Halewijn verscheen. De Duitse pastoraaltheoloog versterkt het hermeneutische standpunt dat Vaticanum II innam, door te stellen: Onze vraag naar de levensvatbaarheid van de Kerk en haar toekomstbestendigheid mag niet voorbijgaan aan wat de moderne samenleving voor de toekomst nodig heeft.
Charter voor innovatie
Het colloquium Morgen anders dan vandaag deelt wat tijdens drie jaar Space for Grace-werking geleerd werd. Er wordt een Charter voor innovatie voorgesteld, waarmee kerkbetrokkenen zelf aan de slag kunnen. Pieter Vandecasteele, theoloog en programmaverantwoordelijke bij Porticus, trekt tijdens zijn referaat lijnen doorheen drie jaar Space for Grace. In groepsgesprekken gaan de deelnemers in samenspraak over de aangereikte inhouden en het charter voor innovatie. Nadien modereert Christa Damen, voorzitter van het IPB, een panelgesprek met mgr. Koen Vanhoutte (binnen de bisschoppenconferentie referent voor het IPB), Sofi Van Ussel (directeur IJD) , Bruno Spriet (programma-manager bij Porticus en mede-architect van het Space for Grace-programma) en Raf Lust (projectcoördinator Space for Grace).
Carrousel
Tijdens en na de lunch kunnen de deelnemers kennismaken met enkele projecten van Space for Grace. De posterbeurs nodigt uit tot gesprek met elkaar en met de betrokkenen van diverse projecten. De dialoog kan inspirerend werken naar de eigen engagementen toe en wiet weet groeien er zelfs nieuwe projecten uit. Na de middag is er de keuze om in een carrousel van telkens 20 minuten drie smaakmakers te beluisteren. Ketenzorg, innovatief communiceren, nieuwe kloostervormen, plekken met een ziel, kunst als sleutel, laagdrempelig herinrichten van een kerk als een huis met vele kamers zijn de thema’s die aan bod komen. Elk van de sprekers, soms vanuit een eigen Space for Grace-project, wil inspireren tot innovatie en vitalisering in de eigen geloofsgemeenschap. De deelnemers krijgen concrete informatie over het indienen van een project enkunnen een (eerste) projectidee voorstellen en aftoetsen.
Het colloquium is met andere woorden the place to be voor mensen die er aan denken om een innovatief experiment op te zetten
Praktisch
- Zaterdag 3 december 2022 van 9 15.30 uur in het Diocesaan Pastoraal Centrum (DPC) in Mechelen, F. de Merodestraat 18.
- Inschrijven kan online via de IPB-website of die van Space for Grace en door 10 euro over te maken op het rekeningnummer BE94 7845 8328 8914 van IC, Guimardstraat 1, 1040 Brussel met vermelding van naam + 3 dec.
- Meer informatie