Tweede Juniaprijs gaat naar Lieve Van Driessen en Ilse Van Gorp
De jury kende de tweede Junia-prijs toe aan Ilse van Gorp. Sinds september werkt zij als gevangenisaalmoezenier in Brugge. Voorheen was zij ook pastor in de psychiatrie en vele jaren stafmedewerker op het vicariaat caritas van het bisdom Brugge, eerst voor ouderenzorg, nadien voor de sector van de ziekenhuizen, en uiteindelijk als adjunct-gedelegeerde.
Eva Vromman, voorzitter van de jury, loofde Ilse Van Gorp als tegelijk mild en tegendraads. „Je blijft als persoon in de spanning met de Kerk staan, je keert ze niet de rug toe. Je past de mildheid toe waarover ik al sprak en toch heb je ook de moed om wat tegendraads te zijn. De tegendraadsheid die Jezus ook bezat.”
Ook de inzet van Ilse Van Gorp voor gedetineerden speelde een rol in de keuze van de jury. „Als Vrouwen-In-Zicht willen we net ook die groep voor het voetlicht plaatsen. Ook zij verdienen kansen tot groei. Je werk als gevangenispastor doe je nog maar sinds september.
Je prijs is dus ook symbolisch voor alle mannen en vrouwen die in het gevangeniswezen werken.”
Ruim 2.500 stemmen voor eerste publieksprijs
Om de Junia-prijs meer bekend te maken, koos Vrouwen-In-Zicht er voor deze tweede editie voor om ook een publieksprijs uit te reiken. 2.521 personen brachten een stem uit. Bijna zeshonderd van hen gaven die aan Lieve Van Driessen, pastoraal werker in de geloofsgemeenschap Sint-Jozef Tereken binnen de parochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-Niklaas.
„Haar stijl is eerder bescheiden, ze zal zichzelf nooit op het voorplan zetten.
Zij stimuleert vrouwen en mannen, op een gelijkwaardige basis om een rol op te nemen in de Kerk en de liturgie.
Sinds jaar en dag is er in onze geloofsgemeenschap een groep van gebedsleiders die hiervoor een opleiding gevolgd hebben. Zo creëert ze kansen voor anderen om het geloof mee uit te dragen”, klonk het.
Stap voor stap de lange weg gaan
Tijdens de ceremonie van deze tweede editie van de Junia-prijs, die plaatsvond bij Emmaüs in Aalst, werd meermaals benadrukt dat de weg naar gelijkwaardigheid van vrouwen in de Kerk er een is van kleine stappen in de goede richting. Zo kregen vrouwen onlangs nog stemrecht tijdens de bisschoppensynode.
Willy Bombeek, coördinator van het aanspreekpunt Homoseksualiteit & geloof, getuigde hoe de Kerk in Vlaanderen de voorbije tijd onmiskenbare stappen voorwaarts deed op het vlak van de erkenning van en toenadering tot LGBTQ+-personen. Daaruit mogen vrouwen in de Kerk volgens hem hoop putten dat vooruitgang inderdaad mogelijk is. Binnenkort mag Vrouwen-In-Zicht alvast haar werking en doelstellingen toelichten aan de bisschoppenconferentie.
Vrouwen-In-Zicht is een groep van geëngageerde vrouwen die de positie van de vrouw in de Kerk wil belichten en bevorderen. Met de Junia-prijs wil de jonge beweging haar werking op de kaart zetten door elk jaar een project, persoon of groep die bijgedragen heeft tot positieve beeldvorming rond vrouwen in de kerkgemeenschap en tot het creëren van ruimte voor gelijkwaardige verantwoordelijkheid te honoreren. De prijs is genoemd naar de Junia die door de apostel Paulus in zijn brief aan de Romeinen wordt genoemd. Heel wat theologen lezen daarin een verwijzing naar een vrouwelijke apostel.
Vorig jaar werd de Junia-prijs voor het eerst uitgereikt. Toen viel de eer te beurt aan Agnes Pas, oud-voorzitter van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB).