Dominicanes Sarah Böhmer, een boeiende verteller (video)
#1 Het begin
We schrijven 1866. In de gevangenis van Cadillac (Frankrijk) wordt père Jean Joseph Lataste tijdens een vastenconferentie overweldigd door de ontmoeting met miskende gedetineerden. Hun hunker leert hem dat mededogen elke mens kan herstellen. Hij sticht de congregatie van de Dominicanessen van Bethanië om gedetineerde vrouwen bij te staan.
#2 Bezoek aan gevangen vandaag
Zuster Sarah Böhmer komt net terug uit Norfolk, waar de Amerikaanse Ruth Raichle een dominicaanse lekengemeenschap begon in de plaatselijke gevangenis. De gedetineerden kregen levenslang, en in Massachusetts is dat letterlijk te nemen. Een bijzonder verhaal!
#3 Kinderdorp moeders
De Duitse zuster Sarah Böhmer, die momenteel in Nederland woont, vertelt over de congregatie en hoe ze transformeerde door de tijd heen. Na de Eerste Wereldoorlog ontdekken ze een nieuwe dienst: kinderdorp moeder. De aanleiding wordt gevormd door 9 kinderen uit één gezin die weigeren van elkaar gescheiden te worden, wanneer hun ouders wegens collaboratie naar de gevangenis gestuurd worden. Ook de visie op het vrouwelijk ambt en sacramenten evolueert.
#4 Klooster en samenleving in dialoog
In deze aflevering gaat zuster Sarah Böhmer dieper in op de band tussen opvang, klooster en samenleving. Het gaat over geloofsverkondiging, roeping en leven met God. ‘Een klooster kan geborgenheid bieden, maar dat is iets anders dan je roeping volgen.’ Ze heeft het ook over de rol van de vrouw in de kerk en het toedienen van sacramenten. ‘Als ik met een zieke praat en bidt, is dat volgens het kerkelijk recht geen sacrament. Maar ik denk dan: God zal wel uitmaken wat het geweest is.’
#5 Gevangenis maakt mensen niet beter
In de laatste aflevering gaat zuster Sarah Böhmer dieper in op het gevangenissysteem en op praten over kwetsbaarheid, ook als kloosterzuster. ‘Ik ging zelf door een diepe crisis. Toen ik erover vertelde, zag ik dat het deuren opende. Twijfelen is eigen aan het geloofsleven. Het is niet erg en het helpt als je er open over bent.’ De belangrijkste boodschap aan de ander is: ‘Je bent gezien. Je telt mee.’