Terlinden opent sociaal project in hartje Anderlecht
'Open voor iedereen, dienstbaar voor allen. Dit is een voorbeeld van wat de Kerk moet zijn.' Met deze woorden typeerde aartsbisschop Luc Terlinden het Sint-Annadorp in Anderlecht, dat hij op dinsdag 12 december inhuldigde. (Lees de volledige toespraak van aartsbisschop Terlinden.)
‘Vanuit zijn christelijke inspiratie is het Sint-Annadorp een multireligieus centrum gericht op de mensen.'
Het eerste zaadje van het verhaal van het Sint-Annadorp wordt in 1994 geplant, wanneer de Sint-Annakliniek na de fusie met de Sint-Remikliniek een nieuw onderkomen vindt en het pand verlaat waar het ongeveer een eeuw zorg aanbood. Het Sint-Annahuis wordt in 1890 opgericht door een Brusselse filantroop en mecenas, mevrouw Depret. Ze roept de hulp in van de zusters Très Sauveurs uit Niederbronn in de Elzas. De eerste drie zusters komen aan op 22 augustus 1890. Ze worden een jaar later vervoegd door dokter Charles Jacobs, die er een vrouwenziekenhuis van maakt.
Residentiële gemeenschap voor kwetsbare mensen
Bij het vertrek van de Sint-Annakliniek vroeg pastoor Reginald Rahoens, een priester van het aartsbisdom die actief is in de Sint-Guidoparochie in Anderlecht, aan de religieuze congregatie die eigenaar is van de gebouwen om er een sociaal project op te starten. Hij richtte met dat doel de vzw Rafaël op, verwierf de gebouwen en ontwikkelde er een residentiële gemeenschap om personen met een grote kwetsbaarheid op te vangen.
Het Rafaël-centrum ving zo'n driehonderd mensen op en voegde later een noodopvang voor daklozen en een verpleegopleiding aan de site toe. Om de band met het aartsbisdom te benadrukken, werd Herman Cosijns, toen adjunct van de hulpbisschop van Brussel, al snel opgenomen in de raad van bestuur. Toen Reginald Rahoens in 2011 plots op jonge leeftijd overleed, nam Herman Cosijns het voorzitterschap over.
(Lees verder onder de foto)
In 2016 kreeg de vzw Rafaël van de gemeente Anderlecht te horen dat het gebouw niet langer voldeed aan de stedenbouwkundige normen. Een stuurgroep met specialisten op gebied van renovatie en sociale actie werd opgericht. Op zoek naar de nodige financiële middelen sloot de vzw Rafaël een partnerschap met het aartsbisdom. Dat werd eigenaar van de site en financierde de renovaties.
Na de voltooiing van de renovatie vertrouwde het aartsbisdom het gebouw toe aan de vzw Rafaël, om het Sint-Annadorp verder te ontwikkelen.
52 sociale woningen
Het Sint-Annadorp, dat zich profileert als een solidair dorp, biedt plaats aan 52 sociale woningen, waar zo'n tweehonderd mensen kunnen wonen. Voorts is er ruimte voor meerdere sociale vzw's, het OCMW en de parochies van Anderlecht, een sociaal restaurant, een sociaal wassalon en voedselbedeling. Er zullen zich ook twee begeleidingsdiensten voor personen met een verstandelijke beperking vestigen. Ook net aangekomen vluchtelingen worden niet vergeten. Voor hen wordt een opleidingscentrum voorzien.
'Het Sint-Annadorp wil een plaats zijn waar psycho-medisch-sociale, burgerlijke, interreligieuze en culturele projecten tot bloei kunnen komen. Om dit te kunnen bereiken, is de site open gemaakt voor de wijk met de creatie van een dwarsstraat die toegankelijk is voor iedereen. Daarom is het een project dat me erg nauw aan het hart ligt', zei aartsbisschop Luc Terlinden nog tijdens de officiële opening.
(Lees verder onder de foto)
Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps toonde zich erg opgetogen met de opening van het Sint-Annadorp. 'Gelegen in de schaduw van de Sint-Guidokerk is het een belangrijk gebouw in het historisch hart van Anderlecht. Veel Anderlechtenaren hebben een band met de plek omdat ze hier geboren zijn. De renovatie mag zeer geslaagd worden genoemd en staat symbool voor een meer solidair Anderlecht.'