Eerste aflevering De Vraagbaak: is trouw mogelijk in een relatie?
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Google Podcast
- Vind je deze uitzending de moeite waard? Klik dan onderaan op “share” om de uitzending te delen op Facebook en Twitter, of om de link via "Share" te delen met je vrienden.
- Wil je de uitzending downloaden en beluisteren op de trein of tijdens je jogging? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
- Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
De Vraagbaak
Het concept van deze nieuwe podcast reeks is eenvoudig: luisteraars stellen een vraag over zingeving en geloof, en een vast panel reageert daarop. Even de panelleden voorstellen.
Vooreerst Kristl Van Cleemput: zij woont in Halle en werkt voor CCV in het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, in het bijzonder voor catechese. Ze is ook moeder en oma, en zingt graag.
En dan is er Hans Geybels: echtgenoot en vader, woont in Scherpenheuvel. Hij werkt aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KULeuven, en interesseert zich in volksdevotie.
In deze aflevering gaat het over trouw. Maar…
Wat is trouw eigenlijk?
Trouw heeft niet alleen te maken met een liefdesrelatie, maar is belangrijk in alle vormen van (familiale en andere) relaties. Het gaat erom proberen vol te houden wat je belooft. Je kan daarvoor inspiratie vinden bij Maria: zij zegt aan het begin van het evangelie, maar ook onder het kruis ‘ja’.
“Aan het jawoord proberen vast te houden, met vallen en opstaan, dat vind ik heel belangrijk.” (Hans)
De link met het huwelijk en de unieke waarde ervan is niet ver te zoeken: het luidop uitspreken van ‘ja, ik wil je trouw zijn’ tegenover een gemeenschap. Ook hier is Maria een voorbeeld: zij wist helemaal niet wat haar te wachten stond, welke moeilijkheden haar zouden wachten toen ze ‘ja’ zei.
“Elke relatie is een beetje een sprong in het onbekende… maar dat is ook het spannende eraan.” (Kristl)
Trouw en vertrouwen: het belang van een tweede kans
Als het eens misgaat, blijkt soms pas echt hoeveel trouw en vertrouwen met elkaar te maken hebben. Concreet gaat het dan om het geven of krijgen van een tweede kans… en erop vertrouwen dat dit niet vruchteloos zal zijn. In die zin moet je trouw elke dag opnieuw voeden. En daarin kan God een cruciale rol spelen.
“Wanneer ik diep in de put zit, vind ik het ongelooflijk belangrijk dat iemand tegen me zegt: God kijkt nog altijd niet anders naar jou.” (Hans)
God is er, altijd, onvoorwaardelijk. Tegelijk kan je ook in je gezin en familie soms heel mooie, wederkerige relaties vinden waarop je altijd kan terugvallen.
Bouwstenen voor trouw
Naast verzoening zijn er nog andere elementen die trouw mogelijk (blijven) maken: geduld en liefde, bijvoorbeeld.
“Bovenaan op de berg raken heel veel waarden aan mekaar.” (Hans)
Hier gaan we even dieper in op de liefde, meer bepaald op 1 Korintiërs 13: van geloof, hoop en liefde is de liefde het belangrijkste. Het is op de eerste plaats God die liefde is, en die ons die altijd blijft geven. In dit verband zijn, ook in psychologisch opzicht, de eerste levensjaren cruciaal: als iemand dan ervaart dat zijn vertrouwen in de liefde van zijn ouders geschonden wordt, blijft dat een rugzak voor het leven. Coaching kan daarbij helpen. Een foto van een kleinkind kan dan weer oproepen hoe mooi het basisvertrouwen van een kind kan zijn.
“Liefde en oervertrouwen zijn ons gegeven. Daar ben ik echt van overtuigd.” (Kristl)
Ervaringen van trouw
Tenslotte geven beide panelleden een voorbeeld van hoe zij trouw in het leven hebben ervaren. Zo is er het verhaal van een collega met wie het even moeilijk ging; het is dan goed om ook in hem opnieuw een kind van God te ontdekken: dat helpt om die collega, net als God, graag te zien. Ook als we eens ongeduldig worden in het verkeer, helpt het te beseffen dat andere chauffeurs je niet per se willen jennen. De Bijbel blijft daarbij een bron van inspiratie.
“Het evangelie gaat over wat er gebeurt tussen twee eucharistievieringen door.” (Hans)
Verder hoor je in deze podcast ook een mooie ervaring van hoe ouders er voor hun kinderen kunnen zijn op een moeilijk moment.
“Dat ik er nu voor hen ben, is gewoon ‘gewoon’. Dat heeft te maken met de trouw en liefde die ons voorafgegaan zijn.“ (Kristl)