‘Nood aan een babbel’
Een hart voor elkaar deelt in winter overlevingsrugzakken uit
In de winter van 2014 lanceerde Olivier Vanden Avont het idee om ‘iets’ te doen voor de vele dak- en thuislozen in Brussel. „Als vader van enkele misdienaars is hij geen onbekende in de parochie van Jette”, zegt vrijwilligster Rita De Maeght. „Hij vond hier dan ook meteen gehoor met zijn oproep en de vzw Een hart voor elkaar werd opgericht. Van november tot maart trokken we elke vrijdagavond naar het Noordstation om er koffie, thee, soep en fruit uit te delen.”
„Omdat we vaststelden dat er op vrijdagavond wel meer organisaties een voedselbedeling houden en er zelfs voedsel werd weggegooid, kozen we deze winter voor een andere aanpak”, vervolgt Rita De Maeght. „In de plaats van de wekelijkse voedselbedeling kozen we ervoor overlevingsrugzakken uit te delen. In zo’n rugzak zitten onder meer een isolerende mat, een fleecepull, een t-shirt, een regenjas, een knijplamp, zeep, een tandenborstel, tandpasta, enkele drankjes en wat fruit. Elke rugzak bevat ook een sjaal en een muts die speciaal voor ons gebreid worden door een groep dames uit de omgeving van Halle. Elke rugzak is goed voor een bedrag van iets meer dan 40 euro.”
Bleef de voedselbedeling beperkt tot de omgeving van het Noordstation, dan trekt Een hart voor elkaar nu telkens naar een andere Brusselse wijk. „De daklozen vertellen ons waar er lotgenoten zijn die in aanmerking komen voor een rugzak”, zegt De Maeght. „Gemiddeld krijgen op een vrijdagavond iets meer dan tien rugzakken een andere eigenaar. Sinds kort delen we tevens zogenoemde origamitenten uit. Dat zijn opplooibare tenten van recycleerbaar materiaal. Of we hiermee op lange termijn doorgaan, zal moeten blijken na een evaluatie. Nu is het nog te vroeg, maar de eerste reacties zijn alvast veelbelovend.”
Een positief neveneffect van de nieuwe aanpak is de tijd die vrijkomt voor een goede babbel met de daklozen. „Daar hebben ze dikwijls meer nood aan dan aan voedselhulp”, stelt Rita De Maeght vast. „Vaak krijgen we te horen dat het in Brussel niet zo moeilijk is om als dakloze aan voedsel te geraken. Een luisterend oor is veel moeilijker te vinden. Ook als vrijwilliger hou je er een beter gevoel aan over.”
Een hart voor elkaar is niet alleen in de wintermaanden actief in de ondersteuning van hulpbehoevenden. „Het hele jaar door halen we driemaal per week in een supermarkt in Jette het eten op dat gaat vervallen”, vervolgt De Maeght. „Daarmee steunen we wekelijks zo’n veertig noodlijdende gezinnen in Jette.”
De vzw draait op vrijwilligers en leeft van giften. De Sint-Pietersparochie van Jette levert daarbij een aanzienlijke bijdrage. Toch benadrukt Rita De Maeght het open karakter van de organisatie. „Ik doe dit vanuit mijn christelijke overtuiging, maar dat geldt niet voor iedereen. In het bestuur zetelt bijvoorbeeld ook een moslim. We zijn bovendien een tweetalige organisatie, wat blijkt uit onze naam: L’appel du coeur - Een hart voor elkaar”, besluit Rita De Maeght.