Meer dan de eigen haard
Apojo biedt ondersteuning in regio Aarschot en Heist-op-den-Berg
In 1971 richtte de onlangs overleden Leon Verlinden Huize Eigen Haard op als opvangcentrum voor volwassenen met een beperking uit de regio Aarschot. Al snel breidde de werking uit tot in Heist-op-den-Berg. Eind vorig jaar besliste de raad van bestuur de naam te wijzigen in Apojo, omdat de vlag niet langer de lading dekte.
„Apojo komt van het Spaanse woord voor ondersteunen”, legt directeur Marc Van Weddingen uit. „De verscheidenheid in ons aanbod maakte een naamswijziging noodzakelijk. We bieden diverse vormen van ondersteuning en zorg aan: wonen in groep of in een studio, individuele en groepsgerichte activiteiten en dagbesteding en individuele en praktische hulp aan huis.”
De zoektocht naar een nieuwe naam bleek geen sinecure. „Je moet met zo veel factoren rekening houden, zoals het feit dat een naam al een website heeft ingenomen”, lacht Van Weddingen. „Apojo symboliseert onze opdracht in al haar facetten. We werken persoonsgericht, wat inhoudt dat personen met een beperking zelf de vorm van ondersteuning kiezen die zij nodig hebben.”
Huize Eigen Haard startte ooit als een woonproject en dat aspect blijft belangrijk in de werking van Apojo. De organisatie biedt voor ongeveer 135 mensen woonondersteuning aan. „Dat betekent dat ze wonen in een flat of een huis en daarbij worden begeleid door onze mensen”, zegt Van Weddingen. „We bieden ook de mogelijkheid van kortverblijf aan, waarbij mensen thuis blijven wonen, maar gedurende een korte periode in een van onze huizen verblijven.”
Oorspronkelijk richtte Huize Eigen Haard zich vooral op de regio rond Aarschot. „Sinds vele jaren zijn we echter ook actief in Heist-op-den-Berg. Daar hebben we een woonproject voor zes mensen met een verstandelijke [node:field_streamers:0] handicap. In april openen we een soortgelijk project in deelgemeente Booischot en op iets langere termijn plannen we een project met studio’s voor mensen met een beperking in Hallaar, een andere deelgemeente van Heist-op-den-Berg.”
De verbreding van een woonproject naar ondersteuning bij mensen thuis is een gevolg van de nieuwe maatschappelijke situatie, waarbij meer nadruk wordt gelegd op het zo lang mogelijk thuis houden van mensen. „Zowel in de regio Aarschot als de regio Heist-op-den-Berg bieden onze mobiele ploegen ondersteuning aan huis”, zegt Van Weddingen. „De overheid zorgde ook mee voor een nieuwe situatie. Voorheen kregen we een overheidssubsidie uitgekeerd. In het nieuwe systeem krijgen mensen met een beperking een budget dat ze zelf kunnen besteden bij een instelling of organisatie naar keuze. Dat zette onze sector op zijn kop. Mensen met een beperking staan aan het roer van de keuze van hun eigen ondersteuning. Ze kunnen de regie van hun leven en ondersteuning in eigen handen nemen en zelf keuzes maken. Daarom moeten we als organisatie in dialoog gaan met de gebruiker en zo goed mogelijk rekening houden met zijn wensen en noden. Waar nodig moeten we er creatief mee omgaan.”
Dat doet Apojo onder meer door het aanbieden van activiteiten en werk voor zowel mensen die verblijven in een woonproject als voor bezoekers aan het dagcentrum. „We bieden hen zowel werk aan in ’t Hof Langdorp als bij andere bedrijven of organisaties”, vervolgt Marc Van Weddingen. „’t Hof Langdorp is een dorpsherberg en winkel met een kleine bakkerij waar de gasten van Apojo worden ingeschakeld bij het bakken van brood, het koken of het bedienen van klanten. We verkopen er ambachtelijke producten zoals kaas en hoeveijs.”
Meer informatie op www.apojo.be.