Anton de Wit weg bij Katholiek Nieuwsblad

‘Katholiek Nieuwsblad’ heeft zowel directrice Patricia Kager als hoofdredacteur Anton de Wit aan de deur gezet.
22/01/2018 - 15:41

  

Op verzoek van het bestuur van Katholiek Nieuwsblad hebben de directeur en de hoofdredacteur hun werkzaamheden voor Katholiek Nieuwsblad beëindigd vanwege een aanhoudend verschil van inzicht met betrekking tot de organisatie. Sinds vrijdag staat een kort bericht op de webstek van het Nederlandse weekblad Katholiek Nieuwsblad. Columnist, onder meer in het Vlaamse Tertio, journalist en publicist Anton de Wit was er pas in maart vorig jaar als hoofdredacteur begonnen. Daarvoor had het weekblad ook zijn voorganger Henk Rijkers de deur gewezen.

Op vijf jaar tijd is Anton de Wit de derde hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad die min of meer gedwongen de baan ruimt.

Ook Patricia Kager wordt na vier maanden als directrice van het blad al bedankt voor bewezen diensten. En ook zij was de derde op de directiestoel op vijf jaar tijd. Haar functie wordt tijdelijk overgenomen door Antonia Willemsen, de inmiddels 77-jarige nicht van pater Werenfried van Straaten, de norbertijn die tot 2005 het internationale secretariaat van Kerk In Nood in het Duitse Königstein im Taunus leidde. Bestuursvoorzitter Huub Vromen had in november vorig jaar al een stap opzijgezet. Hij blijft wel waarnemend penningmeester van Katholiek Nieuwsblad. Nieuw bestuursvoorzitster Cecile de Quay wil verder niet op de zaak ingaan, maar laat weten dat redactiecoördinatrice Susanne van den Berk en eindredacteur Peter Doorakkers voorlopig het hoofdredacteurschap overnemen.

Ik ben echt flabbergasted en dat ben ik niet gauw. Er zijn twee mensen ontslagen van wie ik grote verwachtingen had. Eric van den Berg

In een reactie op Reliwerk.nl adviseert Eric van den Berg, katholiek onlinecommunicatieadviseur en oud-hoofdredacteur van Katholiek.nl, het bestuur van Katholiek Nieuwsblad zich te bezinnen wat haar operationele rol is en welke ruimte ze geeft aan de journalistieke koers van het blad. Daarbij hoort een authentiek rooms-katholiek geluid en een organisatorisch en spirituele vernieuwing om nieuwe doelgroepen aan het blad te binden. Ik zag De Wit en Kager die trein wel naar betere oorden sturen. De nieuwe kwalitatief sterke tandem kreeg volgens van den Berg geen eerlijke kans en onvoldoende tijd van het bestuur om zijn koers te operationaliseren. En de man waarschuwt: Dit is onverkoopbaar naar de buitenwacht, naar de eigen lezers en naar potentiële kandidaten.

Zou jij het willen doen met het risico in no time op straat te staan als het bestuur jouw visie niet pruimt? Eric van den Berg

Nochtans had Katholiek Nieuwsblad volgens van den Berg goud in handen: De Wit heeft ruime journalistieke ervaring in reliland en staat te boek als gematigde orthodoxe rooms-katholieke gezinsman; 100 procent Katholiek Nieuwsblad.

Een maand geleden postte Katholiek Nieuwsblad nog onderstaand bericht op Facebook. Helemaal rechts staat Peter Doorakkers, Anton De Wit is de tweede van rechts. Vierde van links is Susan van den Berk, met naast haar, precies in het midden, Patricia Kager.

Ook De Wit zelf reageert in zijn column voor het Nederlands Dagblad aangeslagen: Ik kijk verbouwereerd naar de brokstukken van mijn eigen ambities en hoop en verwachtingen. Van wat ik dacht dat een roeping, een missie was. Hoe groter de termen die je zelf gebruikt om je opdracht te duiden, hoe dieper ook de teleurstelling wanneer je niet slaagt in die opdracht. Toch zou zijn ontslag niets te maken hebben met de inhoud. Het bestuur was, volgens mij, blij met de inhoudelijke veranderingen die ik bij de krant heb doorgevoerd, zegt hij.

Patricia en ik verschilden van mening met het bestuur over de organisatie; geen klein meningsverschil, maar echt een ruziesfeer. Anton de Wit

De Wit is in zijn columns, boeken en radio- en televisieoptredens in Nederland bekend geworden als een scherpzinnig maar ook bedachtzaam christelijk opiniemaker. Zijn recentste boekje - Uitgedut! - is daarvan een mooi voorbeeld. Lang is het christendom een vanzelfsprekende grootheid geweest in ons deel van de wereld, maar uit die behaaglijke sluimerdroom zullen we moeten ontwaken. Ik zeg ‘we’, en ik bedoel: jij en ik, wij allemaal, of we nu katholiek zijn of protestant of anders- of ongelovig. De secularisering is niet alleen een crisis van het christendom, maar van onze hele samenleving. Niemand kan zich nog zelfgenoegzaamheid permitteren. Dat is het eigenlijke appèl dat ik in het pontificaat van Franciscus weerspiegeld zie.

Anton de Wit, Uitgedut! Hoe het christendom wakker wordt geschud in het tijdperk Franciscus, Baarn, Adveniat, 2017, 143 pagina’s, 18,95 euro.