Uitdagen en bemoedigen
Space for Grace zet drie coaches in om innovatie in de Kerk aan te wakkeren
In 2019 lanceerde het Interdiocesaan Pastoraal Beraad, het overlegorgaan van de Kerk in Vlaanderen, met enkele partners het project Space for Grace, „een programma dat zich richt op het vitaliseren van katholieke geloofsgemeenschappen door het ondersteunen en stimuleren van innovatieve projecten”. Om het vernieuwende gehalte van die projecten, die kunnen worden ingediend door lokale geloofsgemeenschappen uit Vlaanderen, aan te wakkeren, gaat Space for Grace nu drie innovatiecoaches inzetten.
Sofie Verscheure stond mee aan de wieg van de vzw YOT, een labo voor levensbeschouwing in en rond de Magdalenakerk in Brugge. In diezelfde stad is ze ook spilfiguur van woordenwinkel Symposion. Walter Van Wouwe is drijvende kracht bij Clemens-poort, een leef-, vormings- en inspiratieproject van de redemptoristen in Gent. Kristof Lataire stond dan weer de broeders van Liefde bij met de omvorming van domein Menas in Sint-Maria-Aalter tot een gastenverblijf en een verstillingsplek. Dat bracht hem tot Kapittel, „een onderneming die in gesprek wil gaan over de kracht van plekken en ons religieus patrimonium van morgen”.
Welke taak staat de coaches te wachten? „Allereerst kan Space for Grace groepen die een project willen indienen een coachingsessie aanbieden om hun ideeën aan te scherpen”, legt Sofie Verscheure uit. „Goedgekeurde projecten kunnen dan weer een deel van het budget dat ze krijgen, gebruiken om een coach in te schakelen.”
„Kortom, Space for Grace gaat op zoek naar mensen met goede ideeën en onze taak bestaat erin hen uit te dagen”, zegt Kristof Lataire. „Ik ben ervan overtuigd dat we onze gemeenschappen slechts opnieuw kunnen laten bloeien door elkaar voortdurend uit te dagen en te leren breder na te denken over onze projecten.”
„Innovatie is een groepsproces en als coach zie je soms dingen [node:field_streamers:0] die de betrokken groep zelf niet ziet”, meent ook Walter Van Wouwe. „Daarnaast is coaching een kwestie van op een verstandige manier je expertise te delen en mensen te bemoedigen.”
Dat de Kerk op het vlak van innovatie een duwtje in de rug kan gebruiken, is volgens het drietal duidelijk. „We moeten het Mozeseffect weer aanwakkeren in de Kerk”, zegt Van Wouwe. „Mozes zag het Beloofde Land niet, maar hij kon het zich voorstellen, als een perspectief, en hij schreef geschiedenis. De Kerk zit op een schatkist aan spiritueel potentieel en toch zitten we te bedelen. Welk eng godsbeeld steekt daaronder? We moeten weer durven te zien waartoe we in staat zijn. Dat is cruciaal.”
„‘Mag dat wel?’ Dat is de vraag die zo vaak klinkt bij mensen in de Kerk”, zegt Sofie Verscheure. „Dankzij Space for Grace komt er ruimte om de vaste patronen te doorbreken. Dat kan ook leiden tot inhoudelijke verdieping. Zo wil elke gemeenschap gastvrij zijn. Wat betekent dat begrip echter? Gaat het over meer dan koffie en thee schenken na de viering? Als innovatiecoach vraag ik me ook af: putten onze vrijwilligers energie uit hun engagement? En spreken we hen wel aan op hun competenties? Soms zie ik mensen die in hun beroepsleven manager zijn, maar wier talenten in de parochie onderbenut blijven.”
Innovatie heeft dan ook zowel met ideeën als met mensen en hun vaardigheden te maken. „Mijn eerste vraag aan een groep die ik begeleid is steevast: wie zijn in deze gemeenschap de huisbewaarders, de baanbrekers en de bruggenbouwers”, legt Kristof Lataire uit. „Die drie groepen heb je nodig om tegelijk te kunnen vasthouden aan de kern van waaruit je vertrekt, toch nieuwe paden te zoeken, maar ook concrete manieren om er te geraken. Innovatie begint dan ook bij de vraag: wie ben ik en wat is mijn rol in dit team?”
Geloofsgemeenschappen kunnen weer projecten indienen bij Space for Grace en daarbij kosteloos een gesprek met een coach aanvragen. Meer op www.spaceforgrace.be.